Pri bombovom útoku v pakistanskej Kvéte zomrelo 31 ľudí

31 ľudí zahynulo a 40 ďalších utrpelo zranenia pri bombovom útoku v meste Kvéta na západe Pakistanu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. K samovražednému útoku sa prihlásila organizácia Islamský štát.

25.07.2018 09:30 , aktualizované: 11:15
PAKISTAN, kvéta, voľby, výbuch Foto: ,
Policajt hliadkuje na mieste útoku v pakistanskom meste Kvéta. V krajine sú voľby.
debata (1)

Atentát bol spáchaný v blízkosti jednej z hlasovacích miestností, pred ktorou sa zhromaždilo množstvo voličov, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách.

Podľa pakistanskej televíznej stanice Samaa TV útok vykonal samovražedný atentátnik. „Pokúsil sa vstúpiť do volebnej miestnosti. Keď ho policajti chceli zastaviť, vyhodil sa do vzduchu,“ vyhlásil miestny predstaviteľ hasí Ghilzáí. Na televíznych záberoch bolo vidieť spálené policajné auto a kaluže krvi na zemi.

K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za stredajší samovražedný útok. Podľa agentúry Reuters to uviedla tlačová agentúra tejto džihádistickej organizácie Amák. IS vo vyhlásení uviedol, že útok podnikol jej samovražedný atentátnik, ďalšie podrobnosti ani dôkazy na podporu svojho tvrdenia však nezverejnil.

Útok si vyžiadal najmenej 25 obetí, pričom ďalších 35 osôb utrpelo zranenia. Podľa agentúry AP zahynulo 31 ľudí.

Pakistanci rozhodujú o zložení Národného zhromaždenia; volebné miestnosti sa otvorili ráno a uzavreté budú o 18:00 tamojšieho času (15:00 SELČ). Na priebeh volieb dohliada viac než 370.000 vojakov a 450.000 policajtov.

Dlhodobé nepokoje

Aj predvolebnú kampaň v Pakistane sprevádzalo násilie, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych a stovky zranených. Väčšina ľudí prišla o život pri útokoch samovražedných atentátnikov na volebných zhromaždeniach.

Mesto Kvéta je metropolou nepokojnej provincie Balúčistan. V Balúčistane, ktorý hraničí s Afganistanom a Iránom, pôsobí extrémistická organizácia Islamský štát aj radikálne hnutie Taliban. Balúčistan, ktorý je bohatý na ropu, zemný plyn a nerasty, je od roku 2004 aj dejiskom konfliktu medzi separatistami a pakistanskou armádou. Bojovníci za nezávislosť obviňujú vládu, že síce v provincii ťaží prírodné zdroje, ale zo získaných prostriedkov nič nedáva na zlepšenie situácie chudobného obyvateľstva.

Voľby v Pakistane

Pakistanu vládne viac ako polovicu jeho 71-ročnej existencie armáda, či už po otvorených pučoch, alebo v pozadí. Dnešné voľby sú len druhé, pri ktorých ide o odovzdanie moci medzi civilnými vládami po odslúžení celého volebného obdobia.

Najsilnejšími stranami sú v prebiehajúcich voľbách vládnuca Pakistanská moslimská liga (PML-N) väzneného expremiéra Naváza Šarífa, ktorému hrozí desaťročný trest za korupciu, a Hnutie za spravodlivosť (PTI) slávneho kriketového hráča Imrana Chána. Ich šance sa považujú za vyrovnané. Na treťom mieste pravdepodobne skončí Pakistanská ľudová strana (PPP), ktorú vedie 29-ročný Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavraždenej pakistanskej expremiérky Bénazír Bhuttovej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #bombový útok #Islamský štát #Kvéta