Jeffrey Sachs: Trump vedie USA k tyranii

Americký prezident Donald Trump zneužíva svoje právomoci - krajinu vedie k tyranii a Kongres s tým nič nerobí, myslí si uznávaný americký ekonóm a profesor Jeffrey Sachs.

25.07.2018 09:56
jeffrey sachs Foto: ,
Uznávaný americký ekonóm a profesor Jeffrey Sachs.
debata (16)

„Spojené štáty sa zrodili z revolty voči tyranii kráľa Juraja III. Ústava bola napísaná tak, aby systémom kontrol a protiváh zamedzovala tyranii, ale v Amerike prezidenta Trumpa tieto zábezpeky zlyhávajú,“ uviedol Sachs v komentári pre spravodajskú televíznu stanicu CNN.

Ustavičným opakovaním frázy ‚národná bezpečnosť‘ môže Trump zatlačiť Kongres a najvyšší súd k tomu, aby mu dali takmer akýkoľvek rozsah voľnosti.

Šéf Bieleho domu si podľa ekonóma namýšľa, že len on sám by mal vládnuť krajine. Sachs argumentuje viacerými rozhodnutiami a aktivitami, ktoré Trump vykonal. Dodnes napríklad nikto nevie, o čom sa minulý týždeň rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéfa Kremľa navyše pozval do Washingtonu bez toho, aby o tom vopred informoval vrcholných predstaviteľov spravodajských služieb či svojich poradcov.

Rozhodnutia bez podpory kongresu

Trump tiež bez podpory Kongresu zavádza obchodné clá na tovary od významných obchodných partnerov Spojených štátov a aj napriek odporu Bezpečnostnej rady OSN zrušil jadrovú dohodu s Iránom. Bez spolupráce s Kongresom sa tiež chystá uvaliť nové sankcie na Teherán – vrátane zablokovania exportu ropy.

Sám tiež zaviedol cestovný zákaz pre občanov viacerých krajín, Spojené štáty stiahol z parížskej klimatickej dohody, predĺžil pôsobenie amerických vojakov v Sýrii a zmenil štatút Jeruzalema. A republikáni, ktorí majú väčšinu v Kongrese, s tým nič nerobia – pretože sú buď ustráchaní, alebo rovnako ako on spoluvinní, uviedol ekonóm.

Dôkazy autokratizácie

„Politológovia zaznamenávajú úpadok Ameriky smerom k vláde jedného muža,“ upozornil Sachs a pripojil nedávne výsledky dvoch hodnotení demokracií vo svete.

V rebríčku švédskeho demokratického think-tanku V-Dem sa Spojené štáty prepadli zo siedmeho miesta z roku 2015 na 31. miesto. Inštitút v správe uviedol, že v USA existujú jasné dôkazy autokratizácie. Index demokracie britskej organizácie Economist Intelligence Unit (EIU) zase zaradil USA do kategórie „demokracia s chybami“.

Trump a jeho podporovatelia argumentujú právomocou, ktorú prezidentovi dáva ústava – je to tzv. výkonné nariadenie, ktoré môže šéf Bieleho domu vydať bez spolupráce s Kongresom v prípadoch, keď je ohrozená národná bezpečnosť. A práve to Trump využil pri cestovnom zákaze, obchodných clách i nukleárnej dohode s Iránom.

Dostane Trump voľnosť?

„Ustavičným opakovaním frázy ‚národná bezpečnosť‘ môže Trump zatlačiť Kongres a najvyšší súd k tomu, aby mu dali takmer akýkoľvek rozsah voľnosti. Takto však nemá ústava fungovať,“ zdôraznil Sachs a vysvetlil, že podľa článku I, sekcie 8 ústavy má právomoc vyhlásiť vojnu Kongres. Ten má rovnako aj právomoc zaviesť dane a clá. Avšak v každom prípade sa môže agresívny prezident dovolávať národnej bezpečnosti, aby obišiel Kongres.

Ekonóm zdôraznil, že vina je nielen na strane Trumpa, ktorý zneužíva svoju právomoc na samovládu, ale aj na strane Kongresu, ktorý mu nie je schopný oponovať.

„To, že Kongres zlyhal a nenapadol jeho tvrdenia, že kanadská oceľ a hliník alebo čínske spotrebné produkty predstavujú hrozbu národnej bezpečnosti, je neodpustiteľné,“ myslí si Sachs. Trump totiž podľa neho síce začal s obchodnou vojnou, ale pokračovať môže vojnou zbraní s Iránom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Jeffrey Sachs