Exšéf Fiatu Sergio Marchionne zomrel

Bývalý generálny riaditeľ automobilovej skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne (66) zomrel.

25.07.2018 12:05 , aktualizované: 12:19
Sergio Marchionne Foto:
Sergio Marchionne
debata (7)

Oznámila to rodina Agnelliovcov, ktorá vlastní kontrolný podiel v FCA. Automobilka cez víkend oznámila, že Marchionneho stav sa po nedávnej operácii ramena prudko zhoršil.

„Bohužiaľ, to, čoho sme sa obávali, sa stalo. Sergio Marchionne, človek a priateľ, odišiel,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení John Elkann, predseda predstavenstva FCA.

Marchionneho minulý týždeň nahradil na poste riaditeľa FCA po 14 rokoch Brit Mike Manley, člen klanu Agnelli a prezident Fiatu.

Marchionne chcel pôvodne zostať na čele koncernu FCA do roku 2019. Na čelo Fiatu sa postavil v roku 2004, teda v časoch jeho najväčšej krízy. Talianska automobilka pod jeho vedením prevzala amerického konkurenta Chrysler. Na konci kariéry sa Marchionnemu podarilo splniť aj posledný svoj veľký cieľ – oznámil, že koncern je ku koncu júna úplne oddlžený.

Manažér, ktorý neznášal obleky

Koncern FCA nečakal, a počas víkendu urobil veľkú rošádu vo vedení spoločnosti. Napriek častým posmeškom však manažér, ktorý neznášal obleky, zanechal taliansko-americký automobilový gigant v omnoho lepšej kondícii ako pred štrnástimi rokmi, keď prevzal opraty Fiatu.

Minulý víkend obletela svet smutná správa – Sergio Marchionne upadol po júnovej operácii ramena vplyvom nečakaných komplikácií do kómy. Situácia bola veľmi vážna, čomu nasvedčovala nielen okamžitá výmena na jeho poste, a celková rošáda vo vedení spoločnosti, ktorú stihol taliansko-americký automobilový gigant doslova z večera do rána, ale aj list šéfa materského holdingu Exor, Gianniho Agnelliho, ktorý adresoval zamestnancom koncernu, ktorý pripomína skôr smútočný prejav.

„S hlbokým zármutkom vám musím oznámiť, že stav nášho generálneho riaditeľa sa v posledných hodinách prudko zhoršil a nedovolí mu vrátiť sa späť do FCA,“ píše sa v liste. A ďalej konštatuje, že Marchionne ho od prvého stretnutia zaujal inteligenciou a ľudskými kvalitami. Ocenil tiež jeho prínos pre vytvorenie novej kultúry v spoločnosti. Nejde pritom len o formálne ocenenie. Hoci bol Marchionne kontroverzným manažérom a často aj terčom posmeškov pre svoj neortodoxný prístup a záľubu vo svetroch, namiesto slušivých oblekov, koncern FCA zanecháva v lepšom stave, než keď sa v roku objavil na scéne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Sergio Marchionne #FCA Automobiles