Putin chce postaviť most na Sachalin

Ruský prezident Vladimir Putin poveril vládu, aby preskúmala možnosť stavby mostu spájajúceho ruskú pevninu s ostrovom Sachalin na Ďalekom východe. Podľa tlačovej agentúry TASS to včera Putin oznámil pri stretnutí so sachalinským gubernátorom Olegom Kožemjakom. "Uvidíme, chceli by sme pomôcť, ale je potrebné posúdiť ekonomické faktory." povedal ruský prezident.

25.07.2018 13:00
Rusko, Ukrajina, Krym, most, otvorenie, Putin Foto:
Devätnásťkilometrový most spája juhoruský Krasnodarský kraj s anektovaným polostrovom Krym. Ďalším by mohol byť most spájajúci ruskú pevninu s ostrovom Sachalin.
debata (1)

O stavbe približne šesťkilometrového železničného mostu z Chabarovského kraja na ostrov Sachalin sa v Rusku hovorí už dlhé desaťročia. Rovnako dlho sa zvažuje aj možnosť tunela. Podľa ruských projektantov by miestom spojenia ostrova s pevninou mohol byť neveľmi hlboký Nevelský prieliv.

O stavbu sa už na začiatku 50. rokov pokúsil sovietsky vodca Josif Stalin. Na vtedajšiu realizáciu projektu využili 27 000 väzňov z táborového systému Gulag, ktorí v neľudských podmienkach a v prísnom utajení vybudovali prvé kilometre širokorozchodnej železnice na západnej pevninskej strane prielivu. Po Stalinovej smrti v roku 1953 boli stavebné práce pozastavené. Od roku 1973 spája Sachalin s pevninou trajekt.

Optimisti tvrdia, že most by mohol byť napojený na Transsibírsku magistrálu, prípadne na železničnú sieť Japonska s možným premostením na ostrov Hokkaidó. Pesimisti však varujú, že oblasť je miestom s častými zemetraseniami a drsným podnebím.

„Ak by rozhodnutie o začatí stavby padlo teraz, jej realizácia by mohla byť spustená v roku 2021,“ tvrdia experti. Podľa odhadu ruského denníka Kommersant by cena projektu bola trojnásobne vyššia ako cena devätnásťkilo­metrového mosta z ruskej pevniny na anektovaný Krym, ktorý bol dostavaný len nedávno. Z ruského rozpočtu stavba ukrojila 228 miliárd rubľov (viac ako 3 miliardy eur).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Most #Sachalin #Krym