Írsko nemusí vyhovieť zatykaču vydanému v Poľsku

Írsko nemusí vyhovieť európskemu zatykaču vydanému Varšavou a vydať do Poľska konkrétnu osobu, ak dospejú írske súdy k záveru, že by sa tento človek v Poľsku nedočkal spravodlivého súdu.

25.07.2018 12:21 , aktualizované: 16:55
doping, súd, kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Európsky súd tak dnes odpovedal na otázku írskych súdov, ako majú postupovať v prípade poľského občana, stíhaného pre obchod s drogami.

Poliak, ktorého vlani v máji zatkli v Írsku, nesúhlasil, aby ho odovzdali poľskej strane, pretože vraj v dôsledku poľských súdnych reforiem hrozí, že ho nepostavia pred spravodlivý súd. Súd EÚ v odpovedi írskemu súdu konštatoval, že informácie o trvajúcich problémoch poľskej súdnej reformy, ktoré Európska komisia nedávno poslala členským krajinám bloku, sú „obzvlášť dôležitými faktami“ na posúdenie, či je v Poľsku skutočne právo na spravodlivý proces ohrozené.

Európska komisia vedie s Varšavou o jej súdnych reformách mesiace trvajúci spor. Poľská vláda strany Právo a spravodlivosť aj napriek posunu v určitých čiastkových oblastiach výhrady komisie odmieta. Do ďalšej fázy komisia stret posunula vlani v decembri, keď v súlade s úniovou zmluvou vec odovzdala na prerokovanie členským štátom. Tie môžu teoreticky a po niekoľkých hlasovaniach rozhodnúť aj o pozastavení hlasovacích práv Poľska v EÚ.

Odmietnutie vykonať európsky zatykač musí byť výnimočné

Úniový súd dnes v súvislosti s prípadom údajného obchodníka s drogami, ktorého vydanie Poľsko požaduje, zdôraznil, že prípadné odmietnutie vykonať európsky zatykač musí byť výnimočné. Je to však možné v prípade, „ak existuje reálne nebezpečenstvo, že bude porušené základné právo osoby, proti ktorej je vydaný európsky zatykač na nezávislý súd, a teda podstata jej základného práva na spravodlivý proces“.

Pri každom takomto prípade musí byť podľa úniového súdu konkrétne a presne preskúmané, či v tejto veci existujú vážne a preukázateľné dôvody „domnievať sa, že požadovaná osoba bude po odovzdaní vystavená tomuto nebezpečenstvu“.

Súd zdôraznil dve požiadavky

Súdny dvor EÚ dnes zdôraznil dve požiadavky nezávislosti a nestrannosti súdov. Prvým je, aby súdy svoje funkcie vykonávali úplne samostatne a boli chránené pred vonkajšími tlakmi alebo zásahmi. Druhým je, aby boli nestranné, čo si vyžaduje dodržiavanie rovnakého prístupu vo vzťahu k stranám sporu a ich záujmom. To podľa úniového súdu vyžaduje „existenciu pravidiel, najmä čo sa týka zloženia justičných orgánov, vymenovaní, funkčného obdobia, rovnako ako dôvodov pre zdržanie sa hlasovania, vylúčenie pre zaujatosť a odvolanie ich členov“. Požiadavka na nezávislosť tiež káže, aby disciplinárny režim poskytoval záruky brániace zneužitiu režimu ako systému politickej kontroly obsahu súdnych rozhodnutí, napísal úniový súd.

Poľské médiá: Šokujúci nález

Nezávislá poľská televízia TVN 24 upozornila, že odpoveď úniového súdu na 50 stránok pochybností írskej sudkyne Aileen Donnellyovej ohľadom nezávislosti poľského súdnictva sa netýka len konkrétneho írskeho súdu, ale všetkých ďalších súdov v celej EÚ, ak narazia na podobný problém. Provládny portál wPolityce.pl označil nález úniového súdu za šokujúci a za „smrteľne nebezpečný precedens“. „Obchodník s drogami nebude vydaný Poľsku, pretože porušujeme právny štát? Je to úder poľskej nezávislosti,“ napísal. Za najnebezpečnejšiu časť rozhodnutia úniového súdu pokladá skutočnosť, že súdy v EÚ majú vyhodnocovať riziko spravodlivého procesu v Poľsku. „Znamená to, že sudca z druhého konca Európy bude môcť ľubovoľne určovať, čo je podľa neho v cudzej krajine v poriadku, a čo nie je!“ rozhorčil sa komentátor.

Nepriaznivý verdikt pre Varšavu

Opozičný denník Gazeta Wyborcza pripustil, že verdikt z Luxemburgu silne oslabí „automatiku“ pri vydávaní osôb v rámci EÚ, avšak daný prípad je výnimočný, a tak ani vážne pochybnosti o nezávislosti poľského súdnictva nevylučujú Poľsko z uplatňovania európskeho zatykača alebo únijového systému vzájomného uznávania rozsudkov.

Denník Rzeczpospolita označil verdikt za „veľmi nepriaznivý“ pre Varšavu. „Je to výrazný signál vládnucej strane, že nemožno byť v Európe a súčasne ničiť základy európskej právnej kultúry,“ usúdil podľa serveru Onet.pl Ryszard Balicki z vroclavskej univerzity.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zatykač #Európsky súdny dvor #súdna reforma