Bosna pripustila nasadenie vojakov na hraniciach

Minister vnútra Bosny a Hercegoviny Dragan Mektič v stredu oznámil, že táto balkánska krajina by mohla na hraniciach nasadiť armádne jednotky, aby tak zabránila hromadnému prílevu migrantov na jej územie.

25.07.2018 15:28
migrant, migranti, pobrežie Foto: ,
Migrant sa modlí po príchode na pevninu.
debata (1)

Šéf rezortu vnútra podľa agentúry AP ďalej zdôraznil, že Bosna nepripustí, aby sa stala krajinou, kde sa migranti budú kumulovať a nedostanú sa ďalej do západnej Európy.

Bosnianski predstavitelia podľa Mektiča môžu navrhnúť zmeny zákonov týkajúce sa obrany, aby mohli vojenské jednotky na hranici pomôcť príslušníkom pohraničnej stráže.

Mektič dodal, že v súvislosti s potenciálnou bezpečnostnou hrozbou úrady preverujú približne 30 migrantov.

Európa vraj zlyhala

Podľa jeho slov „Európa pri bezpečnostnom teste zlyhala“, keďže prílev migrantov do značnej miery kontrolujú organizované zločinecké skupiny, a nie štátne inštitúcie.

Podľa údajov Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) prišlo v priebehu tohto roka do Bosny a Hercegoviny viac než 8000 migrantov, ktorí sa cez západný Balkán pokúšajú dostať do Európy. V porovnaní s minulým rokom ide o osemnásobný nárast. Len za uplynulé štyri týždne ich prišlo asi 3000. Mnohí z utečencov pochádzajú z Afganistanu, Pakistanu, Iránu či Sýrie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Bosna a Hercegovina #migranti