Američania nikdy neuznajú ruskú anexiu Krymu, uisťuje Pompeo

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo uviedol, že Spojené štáty nikdy neuznajú ruskú anexiu polostrova Krym a naďalej budú trvať na obnovení zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

25.07.2018 21:42 , aktualizované: 22:20
USA Rusko Pompeo línia tvrdšia protiruská... Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.
debata (140)

S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu informovala agentúra AP.

Pompeo zároveň zdôraznil, že USA budú dodržiavať svoju dlhodobú zásadu, a to odmietať uznanie nárokov Kremľa na územie, nad ktorým prevzal kontrolu silou v rozpore s medzinárodným právom. Šéf americkej diplomacie zároveň vyzval Rusko, aby rešpektovalo zásady medzinárodného práva a „ukončilo okupáciu Krymu“.

K tomuto vyhláseniu došlo krátko pred vypočutím Pompea pred zahraničným výborom amerického Senátu, ktorého cieľom je dozvedieť sa viac o rokovaniach prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina medzi štyrmi očami v Helsinkách.

AP dodáva, že Trump predtým navrhoval, aby sa neuznanie nezákonného pripojenia Krymu k Rusku zo strany Washingtonu znova prehodnotilo.

Trump sa s Putinom stretne až na budúci rok

Americký prezident Donald Trump navrhol odložiť stretnutie s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Bielom dome na budúci rok. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona o tom informovala agentúra AP.

Ako dôvod odkladu druhého osobného stretnutia tejto dvojice prezidentov uviedol prebiehajúce vyšetrovanie špeciálneho prokurátora Roberta Muellera, ktorý prešetruje možnú spoluprácu Trumpovho volebného štábu s Ruskom.

„Prezident sa domnieva, že ďalšie bilaterálne stretnutie s prezidentom Putinom by sa malo konať po tom, ako sa skončí tento hon na ruské bosorky,“ povedal Bolton s tým, že sa preto dohodli na uskutočnení tejto schôdzky až v priebehu nasledujúceho roka.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #anexia Krymu #Mike Pompeo