Briti po kyselinovom útoku na trojročného chlapca obvinili aj Slovákov

Britská polícia zatkla a obvinila päť mužov zo sprisahania za účelom vážneho ublíženia na zdraví po útoku kyselinou na trojročného chlapca, ktorému popálili tvár počas sobotňajšieho nakupovania vo Worcesteri. Podľa agentúry AFP sú najmenej traja zo zadržaných Slováci.

26.07.2018 07:38 , aktualizované: 14:06
útok kyselinou, Worcester Foto: ,
Miesto útoku v meste Worcester.
debata

Slovenské veľvyslanectvo v Londýne má informáciu od polície o zatknutí len dvoch slovenských občanov za ťažké ublíženie na zdraví, respektíve jeho prípravu. Ako ďalej uviedol riaditeľ oddelenia úradu rezortu zahraničných vecí Igor Skoček, informácia z polície neuvádza bližšiu špecifikáciu trestného činu. „Uvedení občania ani ich rodinní príslušníci sa na náš zastupiteľský úrad v Londýne neobrátili so žiadosťou o konzulárnu pomoc,“ dodal.

Britský denník Daily Mail i ďalšie bulvárne médiá v stredu informovali, že až traja z piatich obvinených mužov sú občania Slovenska. Má ísť o Adama C. (27), Jana D. (25) a Norberta P. (22), ktorí sú zo Slovenska a žijú v Londýne. Zmienená trojica sa podľa britských médií v stredu postavila pred súd spoločne s Afgancom Jabarom Paktiom (41) žijúcim v meste Wolverhampton v grófstve West Midlands a 39-ročným otcom obete, ktorý takisto žije v grófstve West Midlands. Meno otca z právnych dôvodov neuviedli. Chlapec bol už prepustený z nemocnice, dlhodobé následky jeho zranenia sú však zatiaľ neznáme, uviedla polícia.

Chlapec pod ochranou

Polícia sa odmietla vyjadriť k špekuláciám, že chlapec bol predmetom rodinného sporu. Nedomnieva sa však, že by útok súvisel s organizovaným zločinom, alebo že by bol rasovo motivovaný. Chlapec má teraz policajnú ochranu.

„Naši policajti pri vyšetrovaní tvrdo pracujú. Súčasne si myslíme, že to bol ojedinelý incident a že verejnosti nehrozí väčšie riziko (podobných útokov),“ povedal inšpektor Jim Bayliss.

Policajný náčelník Mark Travis sa podľa agentúry AFP domnieva, že chlapec bol napadnutý úmyselne, avšak motív útoku ešte nie je jasný.

Rastúci počet útokov

Británia zaznamenala v posledných rokoch rastúci počet útokov kyselinou, najmä v Londýne. Ministerstvo vnútra uvažuje o sprísnení zákonov, pokiaľ ide o držanie podobných látok na verejnosti. Vláda už tiež pred časom obmedzila obchodovanie s kyselinou sírovou a zakázala jej predaj deťom.

V utorok sa terčom útoku kyselinou stala v Birminghame 47-ročná žena, ktorá utrpela vážne zranenia. Polícia vyzvala prípadných svedkov, aby sa prihlásili. Útočník prišiel zrejme na mopede či na bicykli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kyselina #útok kyselinou