V Laose pokračujú záchranné práce po pretrhnutí hrádze, nezvestných je viac ako 100 ľudí

Tretím dňom pokračujú vo štvrtok na juhovýchode Laosu záchranné práce po pretrhnutí hrádze. Nezvestných naďalej zostáva 131 ľudí, uviedla agentúra DPA.

26.07.2018 08:46
Laos hrádza Foto: ,
Dedinčania používajú traktor a motocykel v zaplavenej dedine Sanamxay po pretrhnutí hrádze na juhovýchode Laosu 26. júla 2018. Tretím dňom pokračujú vo štvrtok na juhovýchode Laosu záchranné práce po pretrhnutí hrádze.
debata

Laoský premiér Thongloun Sisoulith v noci na štvrtok v prejave, ktorý odvysielala miestna televízia, uviedol, že potvrdených je zatiaľ 26 obetí.

Priehrada hydroelektrárne bola v čase pretrhnutia vo výstavbe. Po jej zrútení päť miliárd metrov kubických vody strhlo so sebou stovky domov v provincii Attapeu. Zaplavených bolo šesť dedín s 1300 domácnos­ťami, v ktorých žilo 7000 ľudí.

Laoské záchranné zložky nasadili na evakuáciu ľudí vrtuľníky a lode. Spravodajská stanica ABC Laos News informovala, že v priľahlej provincii Champasak sa podarilo zachrániť 688 ľudí.

Pomoc Laosu poskytlo niekoľko krajín vrátane Číny, ktorá v stredu vyslala 100 záchranárov. Japonsko poskytlo stany a deky, Thajsko pitnú vodu a lieky, informovali laoské štátne médiá.

Na výstavbe hydroelektrárne sa podieľali juhokórejské spoločnosti spolu s thajskými a laoskými partnermi. Výstavba sa začala v roku 2013 a bola dokončená zhruba na 90 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #priehrada #Laos