Reportérku CNN nevpustili na tlačovú konferenciu v Bielom dome

Reportérku americkej televízie CNN nevpustili v stredu na tlačovú konferenciu v Bielom dome, na ktorú prišiel prezident USA Donald Trump s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Kaitlan Collinsová totiž predtým položila Trumpovi otázky, ktoré Biely dom považoval za "nevhodné", informovala CNN.

26.07.2018 09:39
Biely dom, Washington, Obama Foto: ,
Biely dom. Ilustračné foto.
debata (16)

Otázky sa týkali audionahrávky, na ktorej Trump hovorí o modelke časopisu Playboy Karen McDougalovej, a prípadnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina vo Washingtone, napísal denník Guardian.

Collinsová ich položila počas fototermínu s Trumpom a Junckerom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Následne je nepustili na stretnutie s novinármi v Ružovej záhrade Bieleho domu, na ktoré boli pozvaní všetci zástupcovia tlače. Trump a Juncker na ňom ohlásili začatie dialógu zameraného na riešenie obchodných sporov medzi USA a EÚ.

Šéf komunikačného oddelenia Bieleho domu Bill Shine a Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová zdôvodnili toto opatrenie tým, že Collinsová sa prezidenta pýtala nevhodné otázky. Tento postup odsúdila nielen samotná CNN, ale aj Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktoré združuje žurnalistov akreditovaných v sídle prezidenta USA. WHCA označila rozhodnutie za „slabošské“ a „pomýlené“.

Za Kaitlan Collinsovú sa postavila aj americká konzervatívna televízia Fox News, ktorá je blízka Republikánskej strane a o Trump sa o nej vyjadruje pochvalne. „Vyjadrujeme neochvejnú solidaritu so CNN, čo sa týka práva na úplný prístup našich novinárov, ktorý je súčasťou slobodného a ničím neobmedzovaného pôsobenia médií,“ uviedol vo vyhlásení prezident Fox News Jay Wallace.

Sandersová v súvislosti s incidentom uviedla, že redaktorka CNN počas fototermínu v Oválnej pracovni vykrikovala otázky a po jeho ukončení odmietala napriek opakovaným výzvam opustiť miestnosť. Následne ju personál Bieleho domu informoval, že jej účasť na následnej tlačovej konferencii nie je vítaná. Zároveň jej však bolo zdôraznené, že naň môže prísť ktorýkoľvek iný zástupca CNN.

Trump túto televíziu dlhodobo kritizuje a obviňuje ju zo zaujatosti voči svojej osobe. CNN zdôraznila, že zamedzenie prístupu Collinsovej na stredajšiu tlačovú konferenciu malo charakter odplaty.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #novinárka #Biely dom #nahrávka #Donald Trump