Rokovanie Junckera a Trumpa predčilo očakávania, uviedol Maas

Stredajšie rokovania amerického prezidenta Donalda Trumpa a predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera o obchodovaní medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou predčilo všetky očakávania. Pri návšteve Soulu to vyhlásil nemecký minister zahraničia Heiko Maas, podľa ktorého EÚ získala čas. Maas tiež povedal, že vzhľadom na stredajšiu debatu Junckera a Trumpa, viac verí v možnosť uzatvoriť konečnú dohodu.

26.07.2018 09:56
Heiko Maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas počas tlačovej konferencie v Soule.
debata (3)

„Nie je to výsledok, ktorý chceme, ale pozitívny výsledok celej diskusie medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o voľnom obchode alebo o protekcionizme, sa stal pravdepodobnejší než predtým,“ komentoval Maas rokovanie medzi Washingtonom a Bruselom o budúcnosti vzájomného obchodovania.

Jednotná Európa

Maas tiež vyhlásil, že v stredu sa ukázalo, že keď je Európa jednotná a nenechá sa rozdeliť, potom má jej slovo váhu. „Povedal som, že odpoveď na America First (Amerika na prvom mieste, Trumpovo heslo) môže byť len Europe United (Jednotná Európa). A schôdzka (Trumpa a Junckera) to dokázala,“ dodal.

Žiadne ďalšie clá

Americký prezident a predseda Európskej komisie sa v Bielom dome dohodli na tom, že sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselné tovary s výnimkou automobilov. Európska únia tiež začne zo Spojených štátov dovážať viac amerického skvapalneného plynu. Počas nasledujúcich rokovaní sa navyše nebudú zavádzať žiadne nové clá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Jean-Claude Juncker #voľný obchod #Donald Trump #Heiko Maas #clá