Poľský prezident podpísal aj ďalšiu novelu kontroverzného zákona o najvyššom súde

Poľský prezident Andrzej Duda podľa očakávania podpísal ďalšiu novelu kontroverzného zákona o najvyššom súde, ktorú schválili obe komory poľského parlamentu, Sejm aj Senát. Novela má vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) uľahčiť vymenovanie nového predsedu najvyššieho súdu, napriek pouličným protestom a výhradám opozičných strán, poznamenala agentúra Reuters.

26.07.2018 13:14 , aktualizované: 19:35
Poľsko, protest Foto: ,
Demonštrujúci ľudia počas protivládneho protestu. Varšava, Poľsko.
debata (1)

Európska únia, ochrancovia ľudských práv a opozícia obviňujú vládu PiS z porušovania nezávislosti súdov, ale vládnuca strana tvrdí, že reforma je nevyhnutná, aby sa zvýšila efektivita súdov a odstránil sa zostávajúci vplyv komunistickej minulosti.

Proti novele protestovali počas utorňajšej a stredajšej noci stovky ľudí. Demonštrantov však od minulého leta výrazne ubudlo, vtedy sa protivládnych podujatí zúčastnili desaťtisíce.

Tento mesiac malo 22 sudcov najvyššieho súdu podľa nového zákona odísť do predčasného dôchodku, ale predsedníčka Malgorzata Gersdorfová to odmietla, keď vyhlásila, že ich mandát podľa ústavy vyprší v roku 2020. Stala sa symbolom odporu k zmenám v súdnictve.

Predseda vlády Mateusz Morawiecki minulý týždeň povedal, že Gersdorfová musí byť rýchlo vystriedaná, aby nedošlo k právnemu chaosu, a že Poľsko nebude brať ohľad na žiadosti Bruselu zrušiť kontroverzné zákony.

Novela prijatá s chybou

Prezident Andrzej Duda, ktorý je pokladaný za spojenca PiS, novelu podpísal vzápätí po jej schválení aj druhou komorou, Senátom. Predchádzajúcu, májovú novelu rovnakého zákona, podpísal tiež krátko po schválení poslancami a senátormi.

Nie je však vylúčené, že čoskoro bude potrebná ďalšia novela. Ombudsman Adam Bodnar podľa televízie TVN 24 totiž upozornil, že už piatu novelu zákona o súdoch a o najvyššom súde prijali zákonodarcovia s chybou – jeden z článkov zákona sa totiž odvoláva na neexistujúci paragraf v inom článku toho istého zákona. A menšinová opozícia sa sťažuje, že počas uponáhľaného nočného schvaľovania predlohy boli porušené jej práva.

Odkedy sa PiS pred tromi rokmi chopila moci, museli desiatky sudcov odísť z ústavného súdu, zo krajinskej sudcovskej rady, ktorá rozhoduje o vymenovaní sudcov, a teraz aj z najvyššieho súdu. Nové zákony prijaté parlamentom, kde má PiS väčšinu v oboch komorách, dávajú vláde väčšiu kontrolu nad sudcami.

Európska komisia vedie bezprecedentné vyšetrovanie Poľska ohľadom stavu právneho štátu a začala niekoľko samostatných konaní proti Varšave, vrátane konania kvôli najvyššiemu súdu. Varšava riskuje, že príde o miliardy eur z úniových fondov, ak sa ukáže, že podkopáva právny štát, poznamenal Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #novela #reforma súdnictva