Pakistan povedie kriketová hviezda Imran Chán

Štvrť storočia po tom, čo ako kapitán reprezentácie zdvihol nad hlavu pohár majstrov sveta v najpopulárnejšom športe svojej krajiny, legendárny hráč kriketu zaznamenal ďalší životný triumf.

26.07.2018 15:06 , aktualizované: 27.07.2018 06:50
Imran Chán Foto: ,
Imran Chán, pravdepodobný budúci premiér Pakistanu, ohlásil svoje volebné víťazstvo už po zrátaní polovice odovzdaných hlasov.
debata (1)

Imran Chán (65), charizmatický aristokrat s univerzitným diplomom z Oxfordu, bývalá obletovaná celebrita a plejboj, ktorý kedysi so spevákom skupiny Rolling Stones Mickom Jaggerom vymetal londýnske nočné kluby, má všetky predpoklady stať sa novým premiérom Pakistanu. Svoje víťazstvo ohlásil ešte predtým, ako volebná komisia zrátala všetky hlasy odovzdané v stredajších parlamentných voľbách.

„Vďaka Bohu, vyhrali sme. Boli sme úspešní a dostali sme mandát,“ vyhlásil v naživo vysielanom televíznom prejave. „Boh mi dal šancu ujať sa moci a uskutočniť idey, s ktorými som začal pred 22 rokmi,“ pripomenul dlhú púť, ktorá ho po skončení športovej kariéry priviedla cez sériu volebných neúspechov jeho Pakistanského hnutia za spravodlivosť až na vrchol politického Olympu.

Oficiálne výsledky pakistanských parlamentných volieb potvrdili v piatok víťazstvo bývalej športovej hviezdy Imrána Chána. Jeho strana Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) získala 109 z 269 kresiel v parlamente, o ktoré sa súperilo. Jeho najväčší rival, Pakistanská moslimská liga (PML-N) získala vo voľbách 63 mandátov.

Vyše dvesto miliónom spoluobčanov Chán sľúbil vybudovať nový Pakistan. Bude sa vraj usilovať o „vzájomne výhodné“ vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré v uplynulých rokoch poznačili viaceré krízy, i o mier v susednom Afganistane. Chce tiež dosiahnuť urovnanie konfliktu v Kašmíre cestou rozhovorov s tradičným rivalom – Indiou, ktorá je rovnako ako Pakistan jadrovou mocnosťou.

Terajším voľbám sa pripisoval mimoriadny význam. V Pakistane totiž vládla viac ako polovicu jeho 71-ročnej existencie armáda, a aj keď vojenské vlády práve neboli pri moci, tak generáli sa vždy snažili aspoň z úzadia poťahovať nitkami. Ak by tentoraz všetko išlo hladko, tak sa krajina dočká iba druhého odovzdania moci medzi civilnými vládami po odslúžení celého volebného obdobia.

Doterajšia vládna strana Pakistanská moslimská liga však výsledky odmieta uznať. Podľa jej lídra Naváza Šarífa, ktorý si vo väzení odpykáva trest za korupciu, bolo hlasovanie zmanipulované. Výhrady má aj tretie najúspešnejšie zoskupenie – Pakistanská ľudová strana, ktorú vedie Bilavál Bhutto Zardárí, 29-ročný syn zavraždenej pakistanskej expremiérky Bénazír Bhuttovej a niekdajšieho prezidenta Asifa Alího Zardárího. Obe strany oznámili, že svoj ďalší postup skoordinujú so všetkými politickými silami, podľa ktorých voľby zmanipulovala vplyvná armáda v prospech Chánovho hnutia.

Chán rezolútne odmieta, že by armáda jeho hnutie podporovala. „Boli to najčistejšie a najspravodlivejšie voľby v dejinách Pakistanu,“ vyhlásil. „Všetky podozrenia na nezrovnalosti dám vyšetriť,“ sľúbil.

Svoje centristické hnutie, ktoré si podľa analytikov bez problémov nájde koaličných partnerov spomedzi menších strán na pohodlné vládnutie, Chán založil v roku 1996. Dlho sa mu nedarilo. Až do roku 2007 bol Chán jediným poslancom svojho hnutia v parlamente. Pred piatimi rokmi, keď pred voľbami zabodoval požiadavkou na zákaz náletov amerických dronov v Pakistane, sa jeho hnutie vypracovalo na tretiu najsilnejšiu stranu v krajine. V tohtoročnej kampani stavil na populistický sľub, že očistí Pakistan od korupcie tradičných strán. Zaviazal sa zvrhnúť politickú elitu, ktorá podľa neho bráni rozvoju chudobného Pakistanu, kde sa negramotnosť pohybuje okolo 40 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #parlamentné voľby #Imran Chán