Švédska aktivistka zabránila deportácii afganského utečenca

Mladej švédskej aktivistke sa podarilo zabrániť vyhosteniu afganského utečenca, ktorého mali v pondelok letecky prepraviť do Istanbulu a následne do jeho vlasti. Študentka si kúpila letenku na rovnaký let a odmietla sa posadiť na svoje miesto, pokiaľ Afganec lietadlo neopustí. Svoj výstup nakrúcala mobilným telefónom. U niektorých pasažierov sa jej čin stretol s pochopením, iných rozhorčil. Palubný personál odmietol proti aktivistke použiť násilie a napokon ju nechal spolu s päťdesiatdvaročným afganským imigrantom z lietadla vystúpiť, napísal denník The Guardian.

26.07.2018 18:10
debata (40)

Na videonahrávke študentka Elin Erssonová vysvetľuje, že nesúhlasí s migračnou politikou Švédska, ktorá rovnako ako iné európske krajiny posudzuje žiadosti Afgancov o azyl aj podľa miesta, kde žijú. Niektoré oblasti Afganistanu považuje švédska vláda za bezpečné a utečencov tam vracia.

Na videozázname z pondelňajšieho incidentu je počuť, ako stevard opakovane vyzýva ženu, aby v lietadle prestala nakrúcať a posadila sa. Avšak tá ho neposlúchne. „Robím, čo môžem, aby som zachránila ľudský život,“ vysvetľuje Erssonová, ktorá na svojom facebookovom profile uvádza, že je študentkou univerzity v Göteborgu. „Pokiaľ nejaký človek v lietadle stojí, pilot nemôže odštartovať. Chcem iba zabrániť tejto deportácii,“ dodáva študentka na nahrávke, ktorú podľa spravodajského portálu BBC na internete videli už dva milióny ľudí.

Keď sa jeden z rozhnevaných cestujúcich pokúša študentke telefón vziať, Erssonová sa na neho obráti s otázkou: „Čo je dôležitejšie, život alebo váš čas?… Chcem, aby tento muž vystúpil z lietadla, pretože v Afganistane nebude v bezpečí. Snažím sa zmeniť pravidlá mojej krajiny, s ktorými nesúhlasím. Nie je správne posielať ľudí do pekla.“

Napätá situácia, pri ktorej palubný personál proti Erssonovej odmietne použiť silu, aby ju dostal von z lietadla, sa končí víťazstvom aktivistky. Za potlesku cestujúcich je Afgancovi spolu s Erssonovou umožnené opustiť lietadlo. Podľa mediálnych správ je však pravdepodobné, že afganského žiadateľa o azyl zo Švédska neskôr aj tak deportujú.

V roku 2015 prijalo Švédsko rekordných viac než 163 000 žiadateľov o azyl, čo je z hľadiska Európy najvyšší počet v pomere na jedného obyvateľa. Švédska vláda následne označila situáciu za neudržateľnú a sprísnila azylové podmienky, aby spomalila prúd imigrantov smerujúcich do krajiny.

V septembri sa budú vo Švédsku konať voľby, v ktorých bude migrácia jednou z ťažiskových tém. Prieskumy verejnej mienky ukázali, že sympatie Švédov si získala pravicová populistická strana Švédskych demokratov, ktorá presadzuje nekompromisnú migračnú politiku.

Deportácia migrantov naďalej zostáva kontroverznou témou vo viacerých európskych krajinách. Tento mesiac čelil výzvam na odvolanie nemecký minister vnútra Horst Seehofer, keď žartovne poukázal na vyhostenie 69 afganských migrantov z krajiny práve v deň jeho 69. narodenín. Krátko na to, jeden z vyhostených Afgancov odsúdený za množstvo kriminálnych deliktov, spáchal samovraždu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #migrácia #migračná politika