Červený polmesiac začal vo východnej Ghúte rozdeľovať pomoc

Sýrsky Červený polmesiac s pomocou zamestnancov OSN začal vo východnej Ghúte, čo je enkláva na okraji Damasku, rozdeľovať humanitárnu pomoc, ktorú poskytlo Francúzsko a do krajiny ju dopravil spojenec Damasku, Rusko. Sýrsky prezident Bašár Asad medzitým povedal, že je potrebné, aby ruskí vojaci boli v Sýrii dlhšie, a to nielen z dôvodu boja proti terorizmu. Informovali o tom agentúry AFP a Interfax.

26.07.2018 21:23
debata

Sýrsky Červený polmesiac oznámil na twitteri, že začal vo východnej Ghúte rozdeľovať pomoc v podobe 3 840 diek, 572 sád s kuchynskými potrebami a stany; rozdelí aj lekárske potreby. Podľa agentúry Reuters Francúzsko vyslala do východnej Ghúty celkom 50 ton humanitárnej pomoci.

Náklad dopravilo ruské lietadlo na základňu Hmímím v západosyrskej provincii Latákíja v sobotu. Stalo sa tak po májových rozhovoroch medzi francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

„Sedem nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou prišlo do mesta Dúmá. Náklad bol vyložený pod dohľadom OSN a sýrskeho Červeného polmesiaca. Ďalej bude pomoc rozdelená v ďalších blízkych mestách a dedinách,“ uviedol v rozhovore s AFP nemenovaný zdroj.

Humanitárna kríza

Provládne vojská prevzali kontrolu nad východnou Ghútou v apríli po tom, čo bombardovanie prinútilo oslabených rebelov pristúpiť na odchod na základe dohody sprostredkovanej Ruskom. Východnú Ghútu sýrsky režim obliehal päť rokov. Za dva mesiace tohtoročnej ofenzívy bolo podľa AFP zabitých približne 1 700 civilistov.

Od apríla sa do východnej Ghúty, kde žije asi 500 000 ľudí, mnoho humanitárnej pomoci nedostalo. Na začiatku júla sa však Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) podarilo doručiť potravinovú pomoc pre 25 000 ľudí.

Pomoc je okrem iného určená pre 500 ťažko zranených osôb a 15 000 ďalších, ktorí majú menšie poranenia.

Postup sýrskych vojsk

Medzitým vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada vztýčili sýrsku vlajku v opustenom meste Kunajtra blízko Izraelom okupovaných Golanských výšin, oznámila to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Podľa sýrskej tlače sa vojaci tak nachádza veľmi blízko izraelských vojakov.

Dve tretiny Golanských výšin okupuje Izrael, ktorý ich obsadil počas dvoch vojen v roku 1967 a v roku 1973. V roku 1981 ich potom v rozpore s rezolúciami OSN anektoval. Východ Golan je sýrsky a na časti územia je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Sýrska armáda podniká na juhozápade krajiny ofenzívu proti rebelom a získala v uplynulých týždňoch pod kontrolu väčšinu regiónu, vrátane oblastí pri hraniciach s Jordánskom a Izraelom.

Nech Rusi zostanú

Sýrsky prezident Bašár Asad medzitým v rozhovore podľa ruských tlačových agentúr povedal, že je potrebné, aby ruské sily zostali v Sýrii aj v dlhodobom časovom horizonte, a to nielen z dôvodu boja s terorizmom. V súčasnosti je jednou z hlavných tém, ktoré Damask rieši s Moskvou, návrat sýrskych utečencov do vlasti, uviedla agentúra Interfax.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #Východná Ghúta #červený polmesiac