Zomrel bývalý politický vodca kosovskoalbánských povstalcov Demaçi

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý politický vodca albánskych povstalcov v Kosove Adem Demaçi. V Prištine to oznámil podpredseda parlamentu Xhavit Haliti. Demaçi patril k najaktívnejším stúpencom odtrhnutie Kosova od Srbska. Vo väzniciach strávil celkovo 28 rokov a v prvej polovici 90. rokov sa venoval ľudským právam.

26.07.2018 22:22
Adem Demaçi Foto: ,
Adem Demaçi na archívnej snímke z roku 1999.
debata (8)

„Je ťažké prijať, že náš symbol odporu skonal. Nezlomne a neústupne vždy čelil všetkým výzvam,“ reagoval na facebooku na správu o úmrtí Demaçiho bývalý veliteľ Kosovskej oslobodeneckej armády (UÇK) a terajší prezident Hashim Thaçi. Zároveň v tejto súvislosti vyhlásil v Kosove trojdňový smútok.

Ako ľudskoprávny aktivista sa Demaçi v rokoch 1990 až 1995 intenzívne venoval odhaľovaniu represií režimu srbského prezidenta Slobodana Miloševiča. V roku 1991 mu Európsky parlament za jeho prácu v oblasti ľudských práv udelil Sacharovovu cenu.

Koncom 90. rokov sa Adem Demaçi stal politickým predstaviteľom UÇK, ktorá vtedy začala ozbrojený boj za osamostatnenie Kosova. V tomto zmysle v tom čase tiež patril k najradikálnejším predstaviteľom kosovských Albáncov, pričom nesúhlasil s umierneným postojom ich vtedajšieho aj medzinárodne uznávaného vodcu Ibrahima Rugovu.

Vedenie kosovských Albáncov v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, keď bolo Kosovo od vojnového konfliktu v rokoch 1998 a 1999 pod medzinárodnou správou. Konflikt, ktorý si vyžiadal približne 10 000 ľudských životov, vypukol po ozbrojenej vzbure albánskych separatistov. Belehrad reagoval tvrdým zásahom armády a polície, ktorý sa zvrhol v etnickú čistku sprevádzanú zločinmi a ktorý ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Adem Demaçi