Ničivé požiare pri Aténach mohli byť podľa úradov výsledkom podpaľačstva

Grécke úrady majú "vážne indície", že lesné požiare pri Aténach, pri ktorých zahynulo vyše 80 ľudí, boli založené úmyselne. Uviedol to vo štvrtok večer minister pre verejný poriadok a ochranu občanov Nikos Toskas.

26.07.2018 22:45
Grécko, požiar Foto: ,
Hasenie požiaru v obci Mati, Grécko.
debata (3)

Analýza satelitných záberov a kontroly v teréne naznačujú, že požiare západne od Atén, ktoré vypukli v pondelok v krátkom čase po sebe na viacerých miestach popri jednej ceste, boli pravdepodobne výsledkom podpaľačstva, citovala ministra agentúra AP.

Východne od metropoly, kde došlo k zmieneným obetiam na životoch, sa požiar šíril veľmi rýchlo vzhľadom na silný vietor. „Aj tu existujú nielen indície, no aj známky podpaľačstva,“ povedal Toskas. Bližšie detaily odmietol poskytnúť s tým, že nechce sťažovať vyšetrovanie. Dodal však, že zatiaľ žiadneho podozrivého nezadržali.

Počet obetí požiarov, ktoré sa prehnali pobrežnou oblasťou východne od Atén, vzrástol podľa údajov miestnych úradov zo štvrtkového popoludnia na najmenej 85, informoval grécky denník Kathimerini na svojej webovej stránke.

V postihnutom regióne medzitým pokračovalo na mori i súši pátranie po obetiach a nezvestných, ktorých je naďalej niekoľko desiatok. S cieľom objasniť totožnosť obetí, z ktorých mnohé boli podľa členov zásahových zložiek úplne spálené, i prípadov nezvestných osôb už začali realizovať testy DNA.

Grécky štátny rozhlas vo štvrtok informoval, že medzi mŕtvymi sú aj muž z Írska a jeden Belgičan. Situácia sa však celkovo zlepšila. V okolí Atén sa po dažďoch podarilo všetky požiare zahasiť a hrozbu nových označila civilná ochrana už len za „nízku a stredne vysokú“.

Požiare si vyžiadali aj vysoké materiálne škody. Podľa prvej bilancie štátni experti dosiaľ preverili 2489 domov východne od Atén, pričom 1218 z nich, teda takmer 49 percent, posúdili ako neobývateľné. Kontroly budú v najbližších dňoch pokračovať, posúdiť podľa miestnych samospráv musia ešte tisíce budov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #lesné požiare