Pchjongjang odovzdal Američanom pozostatky padlých vojakov

Severná Kórea odovzdala americkej strane časť pozostatkov amerických vojakov, ktorí na Kórejskom polostrove padli počas vojny v rokoch 1950-53. Oznámil to Biely dom. Pchjongjang tak plní sľub, ktorý dal v júni na summite v Singapure severokórejský diktátor Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

27.07.2018 06:18 , aktualizované: 19:59
debata (19)

Lietadlo amerických ozbrojených síl, ktoré podľa správy juhokórejskej agentúry Jonhap na vyzdvihnutie pozostatkov odštartovalo z juhokórejskej leteckej základne, ostatky previezlo z KĽDR na základňu Osan južne od Soulu.

Podľa vojnových historikov sú na území KĽDR pozostatky celkom asi 5 300 amerických vojakov. Juhokórejské zdroje uvádzajú, že tento raz ich zo severu previezli 55. Formálne ceremoniál návratu pozostatkov sa na leteckej základni uskutoční 1. augusta.

Počas kórejskej vojny padlo celkom asi 36 000 Američanov. Ďalších 7 000 vyhlásili za nezvestných a predpokladá sa, že ich pozostatky sú v KĽDR.

Americký prezident Donald Trump poďakoval v piatok severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi za „dodržanie sľubu“ v podobe repatriácie ostatkov padlých amerických vojakov, ktoré sa nachádzali v Severnej Kórei od skončenia kórejskej vojny z rokov 1950–1953. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #kórejská vojna