Tisícky Poliakov protestovali proti reformám súdnictva

Tisícky protivládnych demonštrantov vyšli do ulíc vo štvrtok večer vo viacerých poľských mestách a protestovali proti reformám súdnictva, ktoré podľa nich škodia právnemu štátu a mali za následok právne konanie zo strany Európskej komisie.

27.07.2018 08:16
poľsko, protest, súdy Foto: ,
Tisícky protivládnych demonštrantov vyšli do ulíc vo štvrtok večer vo viacerých poľských mestách a protestovali proti reformám súdnictva. Na snímke protest z Varšavy.
debata (3)

„Slobodné súdy,“ skandovali demonštranti pred prezidentským palácov vo Varšave a mávali vlajkami Poľska a Európskej únie. V Krakove protestujúci kričali „Európa, nevzdávaj sa“. Stovky ľudí demonštrovali tiež vo Vroclave, Poznani a Štetíne, uvádza agentúra DPA.

Kontroverzný zákon znižuje vek odchodu sudcov do dôchodku zo 70 na 65 rokov. Podľa kritikov sa tak chce vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) zbaviť sudcov, ktorých nemá rada.

Samotná strana tvrdí, že reformou napráva skorumpovaný a nespoľahlivý súdny systém v Poľsku. Kritici sa však obávajú oslabenia nezávislosti súdov.

Európska komisia oznámila, že začala v tejto súvislosti právne konanie proti Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy. Exekutíva EÚ sa už vyše dva a pol roka zúčastňuje na štruktúrovanom dialógu s poľskou vládou práve v dôsledku obáv, že reformy súdnictva v Poľsku poškodzujú európske hodnoty týkajúce sa právneho štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľská reforma justície