Dôchodková reforma naštrbila jednotu ruskej vládnej strany

Prejednávanie nepopulárneho zákona o zvýšení dôchodkového veku v Rusku vnieslo nepokoj aj do kremeľskej strany Jednotné Rusko, ktorá ovláda ruský parlament aj vládu. Návrh zákona bol zatiaľ schválený v prvom čítaní, keď sa poslanci Jednotného Ruska zaviazali, že zákon jednohlasne podporia. Návrh podľa očakávania prešiel, ale tábor vládnej strany jednotný nebol.

27.07.2018 09:55
vladimir putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin síce reformu nepodporil a snaží sa od nej dištancovať, podľa komentátorov je však nemysliteľné, aby sa návrh zákona dostal do parlamentu bez Putinovho súhlasu.
debata (3)

Zákon prvýkrát po mnohých desaťročiach zvyšuje hranicu dôchodkového veku, u mužov o päť a u žien dokonca o osem rokov. Ruská opozícia sa proti návrhu zjednotila, hlavné slovo v protestoch majú komunisti. Prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že so zákonom nesúhlasí, ale súčasne upozornil, že ruskému penzijnému systému v dohľadnom čase hrozí krach.

Dvaja vplyvní poslanci nesúhlasili

Proti zákonu sa v parlamente postavili dvaja známi a vplyvní poslanci Jednotného Ruska – bývalá krymská prokurátorka Natalija Poklonská, ktorá hlasovala proti, a vplyvný poslanec Sergej Železňak, ktorý sa na hlasovanie nedostavil.

Poklonskú pozná v Rusku každý, do povedomia verejnosti bývalá krymská prokurátorka vstúpila nezmieriteľným bojom proti odporcom krymskej anexie a ochranou pravoslávie a imperiálneho odkazu Ruska. Bola to ona, kto na Kryme postavil mimo zákon neformálny krymskotatarský parlament. Jej zanietený boj za zabratie polostrova jej čoskoro vyniesol parlamentné kreslo v Moskve.

Proti reforme hlasovala jediná

Proti návrhu dôchodkovej reformy hlasovala Poklonská z poslancov Jednotného Ruska ako jediná. Výzvy straníckych kolegov na zloženie mandátu odmieta. Vo štvrtok sa poslanci Jednotného Ruska demonštratívne nedostavili na schôdzu parlamentného výboru, ktorému Poklonská predsedá. Poslankyňa sa podľa agentúry Interfax na bojkot chce sťažovať šéfovi Štátnej dumy Vjačeslavovi Volodinovi.

Podpredseda vládnej strany odstúpil

Železňak sa z parlamentnej schôdze, na ktorej sa o návrhu dôchodkovej reformy hlasovalo, ospravedlnil pre chorobu. Politik, ktorý je podpredsedom Jednotného Ruska, ale údajne chorý nebol. Vedeniu strany podľa agentúry RBK poslal rezignačný list, radovým členom ale chce zostať.

Odpor dvoch poslancov Jednotného Ruska je podľa médií revoltou proti Putinovi. Prezident síce reformu nepodporil a snaží sa od nej dištancovať, podľa komentátorov je však nemysliteľné, aby sa návrh zákona dostal do parlamentu bez Putinovho súhlasu. Očakáva sa, že v závislosti od reakcie občanov nakoniec Putin dopad reformy zmierni, aby nestratil nič zo svojej trvalo vysokej popularity.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #reforma #dôchodkový vek