Rozhodnutia dosluhujúcej EK nie sú dôležité, vyhlásil Orbán

Rozhodnutia a návrhy Európskej komisie (EK) nie sú dôležité vzhľadom na to, že jej "dni sú spočítané". V rozhovore s maďarským rozhlasom to vyhlásil premiér Viktor Orbán, ktorý tak upozornil na končiaci sa mandát EK. Ten vyprší budúci rok v máji. Podľa šéfa maďarskej vlády potrebuje Európska únia novú komisiu s novým prístupom k migračnej politike, napísala agentúra Reuters.

27.07.2018 10:40
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (4)

Orbán v EÚ dlhodobo presadzuje najtvrdšiu možnú migračnú politiku. Krajina sa napríklad odmietla podieľať na programe prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót z Talianska a Grécka. Budapešť tiež schválila nové pravidlá, ktoré zakazujú akúkoľvek pomoc zo strany národných, medzinárodných i mimovládnych organizácií ľuďom, ktorí žiadajú v krajine o azyl alebo o povolenie na pobyt.

Za zákony pred Európsky súd

Európska komisia poslala Maďarsko kvôli novým pravidlám a národných zákonov o azyle a navrátení žiadateľov pred Európsky súd. Podľa EK totiž krajina neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo zmlúv EÚ, právnych predpisov EÚ a Charty základných práv.

Podľa Orbána ale rozhodnutie EK nie je dôležité vzhľadom k jej končiacemu mandátu. Existujúce návrhy a rozhodnutia EK potom označil za posledné šklbnutie v nohách žiab, „ktoré sme videli pri biologických pokusoch v škole“.

Orbán by chcel novú komisiu

„Po európskych voľbách potrebujeme komisiu, ktorá netrestá tie štáty, ktoré bránia vlastné hranice, ako je Maďarsko,“ uviedol Orbán v rozhovore. Dodal pritom, že EK by mala trestať tie krajiny, ktoré do Európy púšťajú milióny migrantov, čím porušujú existujúce záväzky EÚ. O ktoré štáty ide, ale neuviedol.

Voľby do Európskeho parlamentu sa majú konať v máji 2019.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán