Imran Chán vyhral pakistanské voľby, musí zostaviť koalíciu

Vodca pakistanskej strany Hnutie za spravodlivosť (PTI) Imran Chán vyhral stredajšie parlamentné voľby, ale na zostavenie vlády bude musieť hľadať koaličného partnera. Podľa agentúry AP to dnes v Islamabade oznámila volebná komisia. Výsledky volieb však kalia obvinenia z manipulácie, ovplyvňovania a podvodov; pozorovatelia Európskej únie uviedli, že voľby rozhodne neprebiehali v duchu férového zápasu, napísala agentúra Reuters.

27.07.2018 15:27
Imran Chán Foto: ,
Imran Chán.
debata

Kriketová hviezda sa vyhlásila víťazom ešte pred sčítaním všetkých hlasov. Doterajšia vládna strana, Pakistanská moslimská liga (PML-N) síce už v stredu odmietla uznať výsledky s tým, že hlasovanie bolo zmanipulované, ale v piatok jej vodcovia zrejme už akceptovali skutočnosť, že sa Chán stane premiérom.

„Napriek všetkým výhradám sa posadíme do opozičných lavíc,“ vyhlásil Hamzá Šaríf, synovec bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý bol odsúdený na trest desať rokov väzenia za korupciu; všetky obvinenia však popiera. „PML-N bude hrať úlohu silnej opozície,“ dodal Šabház Šaríf, brat Naváza Šarífa a súčasný predseda PML-N.

Chán s hŕstkou malých partnerov

Vo voľbách získala podľa volebnej komisie PTI 109 miest, moslimská liga 63 miest a tretia Pakistanská ľudová strana (PPP) 39. O dvadsiatich poslaneckých mandátoch sa podľa agentúry AP ešte nerozhodlo. To znamená, že by Chán nemal mať problém zostaviť vládu s hŕstkou malých koaličných partnerov.

Podľa volebnej pozorovateľskej misie EÚ sprevádzal volebný týždeň „nedostatok rovnosti“, kvôli ktorému nemali všetky strany rovnaké podmienky a príležitosti.

Chán sa bude usilovať o výhodné vzťahy s USA

Sčítanie postupovalo podstatne pomalšie, než sa očakávalo. Chán v prejave po voľbách vyhlásil, že sa bude usilovať o „vzájomne výhodné“ vzťahy so Spojenými štátmi, mier v Afganistane a o rozhovory s Indiou o otázke sporného Kašmíru. Sľúbil tiež, že nechá preveriť všetky sťažnosti na volebné machinácie.

Už pred voľbami mnohí poukazovali na to, že v prospech Chána a jeho PTI ťahá v pozadí za nitky mocná pakistanská armáda, ktorá krajinu priamo alebo nepriamo viedla po väčšinu siedmich desaťročí jej existencie.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Pakistan #Imran Chán