V Rumunsku nevybrali hlavného protikorupčného prokurátora

Rumunský minister spravodlivosti Tudorel Toader odmietol štyroch prokurátorov, ktorí si podali žiadosť na pozíciu hlavného protikorupčného prokurátora. Stalo sa tak v čase, keď rumunská vláda čelí kritike, že nie je odhodlaná bojovať s korupciou na najvyšších miestach. Informovala vo štvrtok agentúra AP.

27.07.2018 15:45
debata

Toader uviedol, že žiadny z týchto kandidátov nespĺňal podmienky potrebné pre túto významnú, ako aj kontrolovanú pozíciu, a dodal, že lehotu výberového konania predĺžili.

Dvaja zo žiadateľov boli protikorupční prokurátori, ďalší dvaja pracovali v kancelárii generálnej prokuratúry.

Prokurátorku odvolali za prekročenie právomocí

Hlavnú protikorupčnú prokurátorku Lauru Codrutu Kövesiovú odvolal prezident Klaus Iohannis 9. júla. Návrh na jej odvolanie podal vo februári Toader, ktorý Kövesiovú obvinil z prekročenia právomocí a poškodenia obrazu krajiny v zahraničí. Kövesiová tieto obvinenia popiera.

Vládnuca Sociálnodemokra­tická strana (PSD) často kritizovala rumunskú protikorupčnú prokuratúru DNA a obviňovala ju z toho, že sa nespravodlivo zameriava na politikov.

Protikorupčnú prokuratúru pod Kövesiovej vedením, ktorá sa často zameriavala práve na vysokopostavených členov PSD, ocenili Európska únia, Spojené štáty i bežní občania Rumunska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #protikorupčná prokuratúra