Únia by mala Srbsko prijať čo najskôr, tvrdí šéf maďarskej diplomacie

Maďarsko aj naďalej podporuje snahy Srbska o vstup do Európskej únie, pretože je to jeho politickým a hospodárskym záujmom.

27.07.2018 19:39
vlajka EÚ, Srbsko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Povedal to v piatok v Belehrade maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého by EÚ mala prijať Srbsko čo najskôr.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie absolvoval oficiálnu návštevu Srbska. Rokoval s prezidentom Aleksandarom Vučičom, s ministrom pre energetiku Aleksandarom Antičom a s ministerkou pre európsku integráciu Jadrankou Joksimovičovou.

Szijjártó poznamenal, že Úniou určený cieľový rok 2025 je veľmi vzdialený, Srbsko by sa malo stať jej členom podstatne skôr. „Maďarsko navrhuje Rakúsku ako predsedajúcej krajine EÚ, aby v decembri pri príslušných rokovaniach otvorili všetky doteraz neotvorené kapitoly prístupového rokovania, aby sa tak celý proces urýchlil,“ vyhlásil maďarský minister.

Szijjártó rokoval so srbskými predstaviteľmi tiež o podpore podnikateľov maďarskej menšiny vo Vojvodine, ale aj o opatreniach na riešenie problémov na maďarsko-srbských hraničných priechodoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Srbsko