Neusilujeme sa o pád režimu v Iráne, ubezpečil šéf Pentagónu Mattis

Oficiálnou politikou Spojených štátov nie je zmena alebo pád režimu v Iráne, uviedol v piatok americký minister obrany Jim Mattis. Ako povedal novinárom, cieľom je naďalej zmeniť konanie Iránu na Blízkom východe.

27.07.2018 20:54
Jim Mattis Foto: ,
Na snímke je americký minister obrany Jim Mattis.
debata (21)

Šéf Pentagónu na otázku, či vláda prezidenta Donalda Trumpa sformulovala politiku zmeny alebo pádu iránskeho režimu, podľa agentúry Reuters odpovedal: „Žiadna takáto (politika) nebola ustanovená.“

„Potrebujeme, aby zmenili svoje správanie v prípade radu hrozieb, ktoré môžu predstavovať so svojou armádou, svojimi tajnými službami a svojimi zástupcami,“ dodal Mattis počas brífingu na ministerstve obrany.

Ministrove vyjadrenia prišli po týždni ostrej rétoriky medzi Washingtonom a Teheránom, ktorá sa začala nedeľňajším varovaním iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, že nepriateľská politika USA by mohla viesť k „matke všetkých vojen“ medzi oboma krajinami.

Trump v nedeľu večer v reakcii na Twitteri napísal: „Už sa nikdy, ale nikdy znova nevyhrážajte Spojeným štátom, lebo ponesiete následky, aké sotva niekto v dejinách kedy znášal.“

Mattis sa na piatkovom stretnutí s novinármi vyjadril aj k vyhliadkam na prvé rozhovory ministrov obrany USA a Ruska za niekoľko rokov, o ktorých možnosti agentúra Reuters informovala ako prvá ešte 17. júla.

„Zvažujem stretnutie s mojím náprotivkom, ale rozhodnutie ešte nepadlo,“ dodal Mattis. Šéfovia rezortov obrany USA a Ruska naposledy spolu hovorili, aj keď len telefonicky, v roku 2015. Nie je jasné, kedy sa konalo ich posledné osobné stretnutie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #James Mattis