Odmäk vo vzťahoch krajín Afrického rohu pokračuje: Somálsky prezident navštívi Eritreu

Eritrejská vláda oznámila, že v sobotu pricestuje na trojdňovú návštevu prezident Somálska, čo môže byť znamením odmäku vo vzťahoch medzi ďalšími dvoma krajinami Afrického rohu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AP.

27.07.2018 22:18
debata (2)

Eritrea nemá diplomatické vzťahy so Somálskom už takmer 15 rokov. Eritrejský minister informácií však na Twitteri uviedol, že somálsky prezident Maxamed Cabdulaahi Maxamed príde na pozvanie dlhoročného eritrejského lídra Isaiasa Afwerkiho. Somálska vláda túto správu bezprostredne nekomentovala.

Ohlásená návšteva nasleduje po tom, ako nastal v uplynulých týždňoch prekvapujúci vývoj takisto vo vzťahoch medzi Eritreou a Etiópiou. Predstavitelia týchto susedných krajín oznámili ukončenie „vojnového stavu“ a podpísali dohodu o obnovení diplomatických vzťahov po zhruba dvoch desaťročiach.

Eritrea naďalej čelí sankciám OSN aj pre údajné podporovanie nábožensko-extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá pôsobí v Somálsku. Eritrejská vláda však popiera, že by podporovala ozbrojené skupiny, akou je aš-Šabáb.

Dlhé roky znepriatelená Etiópia sa už vyslovila za zrušenie sankcií voči Eritrei a vyjadrenie v podobnom duchu zaznelo aj z úst generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Somálsko #Eritrea