V Egypte dostalo trest smrti 75 účastníkov protestu z roku 2013

Súd v Káhire vyniesol rozsudky smrti nad 75 zo 739 ľudí súdených z dôvodu účasti na proteste v roku 2013 na podporu islamského exprezidenta Mursího. Podľa agentúry AP o tom informovali štátne médiá.

28.07.2018 14:17
Egypt, súd, moslimské bratstvo Foto: ,
Medzi obžalovanými v procese je aj prominentný egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd.
debata (1)

Verdikt trestného súdu v egyptskej metropole teraz postúpia na vyjadrenie názoru veľkému muftímu – najvyššej náboženskej autorite v krajine. Jeho mienka nie je pre justíciu záväzná, však veľký muftí rozhodnutia súdov zvyčajne schvaľuje.

Pokiaľ ide o ostatných viac ako 660 spoluobža­lovaných, bolo vynesenie rozsudku stanovené na 8. septembra, informoval na svojom webe denník Al-Ahrám.

Medzi obžalovanými v procese je aj niekdajší vodca teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammad Badí či prominentný egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesené obvinenia sa týkajú najmä podnecovania k násiliu, ničeniu verejného majetku a tiež vrážd.

Mursí, niekdajší člen Moslimského bratstva, bol prvým demokraticky zvoleným egyptským prezidentom. Terajší prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý bol počas Mursího mandátu ministrom obrany, svojho predchodcu vo vrcholnej funkcii v roku 2013 počas vojenského prevratu zvrhol.

Sísí po víťazstve v prezidentských voľbách v roku 2014 tvrdo zakročil proti disentu. Zameral sa predovšetkým na islamistických stúpencov Mursího a sekulárnych aktivistov, ktorí požadovali demokratické reformy. Okrem väznenia svojich oponentov Sísího vláda potlačila aj viacero slobôd, ktorých sa Egypťania domáhali počas takzvanej arabskej jari v roku 2011, ktorá ukončila tridsaťročnú vládu prezidenta Husního Mubaraka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Muhammad Mursí #Abdal Fattáh Sísí