Európske diaľnice smerom na juh zažili nápor, vodiči čakali hodiny

V Slovinsku, Chorvátsku, Nemecku a Rakúsku sa v sobotu už dopoludnia naplnili predpovede, ktoré upozorňovali vodičov na cestách za rekreáciou na juh Európy a pri návrate na mimoriadne hustú prevádzku počas tohto víkendu.

28.07.2018 16:06 , aktualizované: 21:30
debata (17)

Zápchy sa podľa spravodajských webov a autoklubov v spomínaných krajinách tvorili najmä na hraničných priechodoch a pri platení. Niekde sa kolóny pretiahli až na desiatky kilometrov a vodiči v nich čakali aj niekoľko hodín.

K jednému z dopravne najrušnejších víkendov roka prispel najmä začiatok školských prázdnin v dvoch nemeckých spolkových krajinách, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku. Na cestu sa tak vydali desaťtisíce rodín.

Už dopoludnia hustú prevádzku s častými kolónami hlásil nemecký autoklub ADAC napríklad na bavorskom úseku diaľnice A8, na diaľnici A9 medzi Norimbergom a Mníchovom a na obchvate Mníchova. Rovnaká situácia panovala na rakúskej diaľnici A10, kde sa kolóny tvorili najmä pred Tauernským tunelom a pred mýtnou bránou St. Michael. V miestach s hustou premávkou boli preplnené aj všetky odpočívadlá a kolóny na čerpacích staniciach sa často tiahli až ku zjazdom z diaľnice.

V Štajersku sa sedem kilometrov dlhá kolóna vytvorila pred tunelom Karavanky v smere do Slovinska, autá tam čakali viac ako hodinu. Dlhé kolóny sa na rovnakom mieste tvorili aj v opačnom smere zo Slovinska, kde podľa dopravného servera Viaslovenia ešte okolo 19:00 SELČ stáli áut v kolóne dlhej päť kilometrov.

Zápcha sa počas dňa vytvorila aj na slovinskom priechode Dobovec v smere do Chorvátska. Čakať sa však muselo aj na priechodoch Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Dobovec, Rogatec a Gruškovje. Rakúsky autoklub ÖAMTC vypočítal, že napríklad pri prejazde Slovinska sa vodiči cestujúci po diaľnici A4 medzi mestom Ptuj a hraničným priechodom Macelj v smere do Chorvátska zdržali asi o dve hodiny. Autá idúce v smere od Ľubľany k priechodu Obrežje sa zdržali asi hodinu a pol.

Večer sa situácia trochu upokojila, ale kolóny sa stále tvorili napríklad na diaľnici A4 medzi Mariborom a hraničným priechodom Gruškovje či na diaľnici A2 pri meste Krško. Plná bola tiež diaľnica A1 medzi Ľubľanou a mestom Postojna.

Chorvátsky automotoklub HAK informoval počas dňa najmä o zvýšenom príchode vozidiel k mýtnej bráne Záhreb-Lučko v smere k moru. Od Jankomira stála kolóna dlhá tri kilometre. Spomalená prevádzka bola medzi dopravnými uzlami Lučko a Zadar II. Medzi vjazdom do tunela Sveti rok a Maslenica sa tvorila až osemkilometrová kolóna.

„Okolo Záhrebu sú upchaté cesty, ktoré vedú k mýtnym bránam. Kolóny majú okolo siedmich aj desať kilometrov. Autá stoja, ľudia z nich vystupujú. Vonku je asi 30 stupňov,“ povedal Zdeněk Špaček, ktorý sa z dovolenky v Chorvátsku vracal do Prahy. „Za hodinu sme sa posunuli o 1,5 kilometra. Stojíme v kolóne na diaľnici pri obci Gornji Macelj,“ dodal.

Aj v Chorvátsku sa večer premávka mierne upokojila, ale napríklad pri mýtnici Trakoščan v smere k hraničnému priechodu Macelj stála ešte okolo 19:00 SELČ štyri kilometre dlhá kolóna.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné zápchy