Trump pohrozil, že je pripravený pre otázku migrácie ochromiť vládu

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že je pripravený ochromiť činnosť federálnej vlády, ak demokrati odmietnu hlasovať za jeho návrhy riešení imigrácie, vrátane stavby múru na americko-mexickej hranici. Informovala o tom agentúra AP. Vláda má financovanie schválené len do 30. septembra, na ďalšom sa musí dohodnúť prezident a Kongres.

29.07.2018 20:18
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (11)

„Bol by som ochotný ochromiť činnosť vlády, ak nás demokrati nepodporia hlasmi za pohraničnú bezpečnosť, ktorá zahŕňa aj múr!“ napísal americký prezident na twitteri. Spojené štáty podľa neho musia prejsť na systém imigrácie založený na zásluhách. Vyzval tiež na zrušenie vízovej lotérie. „Potrebujeme, aby do našej krajiny prichádzali skvelí ľudia,“ dodal.

Financovanie federálnej vlády je v súčasnosti schválené do 30. septembra. Prezident Trump ho napriek výhradám podpísal na konci marca.

V nasledujúcich dňoch by sa mal Trump zísť s predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom a vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom, aby rokovali o jesennej legislatívnej agende. McConnell tento týždeň pripustil, že by sa financovanie federálnej vlády nemuselo podariť vyriešiť pred novembrovými parlamentnými voľbami. Vyberať sa v nich budú všetci poslanci snemovne a tretina senátorov.

Takzvaný shutdown, keď federálna vláda zostala pre politický pat bez financií, nastal v USA na konci januára a na niekoľko hodín tiež na začiatku februára. Za prezidenta Baracka Obamu v roku 2013 trval asi dva týždne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump