Indonézski záchranári sa vydali na pomoc turistom uviaznutým na sopke

Na indonézskom ostrove Lombok pracujú záchranári na evakuácii takmer 700 turistov, ktorí po nedeľňajšom zemetrasení uviazli na hore Rinjani. Desiatkam ďalších ľudí už sa podarilo zísť dolu, informovala agentúra Reuters. Otrasy pôdy o sile 6,4 stupňa si podľa najnovšej bilancie vyžiadali v Indonézii 17 obetí na životoch a vyše 335 zranených.

30.07.2018 06:32 , aktualizované: 10:24
indonézia, zemetrasenie Foto:
Situácia po zemetrasení v Indonézii.
debata

Do evakuácie turistov z hory vysokej 3726 metrov sú zapojené stovky záchranárov. Správa národného parku podľa agentúry Reuters uviedla, že sa už podarilo spriechodniť hlavnú cestu vedúcu z vrcholu. Turistom, ktorí zostupujú dole, zhadzujú vrtuľníky zásoby.

„Na základe údajov zo vstupných brán, kde sú návštevníci zaregistrovaní, je na vrchu Rinjani stále odhadom 689 ľudí,“ povedal hovorca indonézskeho úradu pre riešenie prírodných katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Úrady očakávajú, že 500 turistov by mohlo na úpätie hory zísť do 17:00 miestneho času (11:00 SELČ). Celá záchranná operácia potrvá podľa úradov minimálne do utorka.

Miestne úrady predtým uviedli, že medzi viac ako 500 uviaznutými turistami je 358 cudzincov, z nich 174 z Thajska, 35 z Francúzska a 23 z Holandska. Mnohým sa zo zosuvmi zasiahnutých oblastí medzičasom podarilo dostať vlastnými silami.

Niekoľko stoviek turistov ostalo uväznených na najvyššej hore ostrova Lombok

Silné otrasy pri nedeľnom zemetrasení na ostrove Lombok zničili aj prístupové cesty na najvyššiu horu ostrova, na ktorej zostalo uväznených niekoľko stoviek turistov. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa miestnych úradov sa zatiaľ podarilo z vrchu evakuovať 250 ľudí. Celkom tam uviazlo 820 osôb, z ktorých 617 boli cudzinci.

Ich národnosť ale úrady nespresnili. Na záchrane ľudí z hory sa podieľajú dve helikoptéry, časť osôb by sa mala dostať dole jedným zo chodníkov, ktorý zemetrasenie nezničilo.

Počet obetí zemetrasenia sa zvýšil na 16

Na minimálne 16 mŕtvych a 162 zranených sa zvýšil počet obetí zemetrasenia. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Podľa indonézskeho geofyzikálneho a meteorologického úradu bolo doteraz zaznamenaných viac ako 120 následných otrasov. Najsilnejší z nich dosiahol intenzitu 5,7 stupňa. Časť z nich bolo cítiť aj na neďalekom ostrove Bali, kde však nedošlo k obetiam ani materiálnym škodám.

Na Lomboku bolo celkovo poškodených vyše 1000 domov. Najviac postihnutá bola východná časť ostrova, kde v dôsledku otrasov zahynulo desať ľudí. Bol medzi nimi aj návštevník z Malajzie, ktorý prišiel o život počas túry na miestnej sopke Rinjani. Do nemocníc previezli najmenej 67 ľudí s ťažkými zraneniami.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo približne 50 kilometrov severovýchodne od mesta Mataram v severnej časti Lomboku. Hypocentrum (ohnisko zemetrasenia) bolo v pomerne malej hĺbke, sedem kilometrov pod zemským povrchom, uviedla Americká geologická služba USGS.

Indonézia leží na tzv. Ohňovom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia