Taxikári v niekoľkých španielskych mestách pripravujú protesty

V niekoľkých španielskych mestách budú v pondelok protestovať taxikári, ktorí sa pripoja ku kolegom z Barcelony a Madridu. Požadujú legislatívne zmeny v úprave týchto dopravných služieb tak, aby neboli vo výhode alternatívne taxislužby, ako napríklad Uber či Cabify.

30.07.2018 07:28
debata (9)
Taxikári blokujú Gran Via avenue v Barcelone. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
taxi, španielsko, blokáda Taxikári blokujú Gran Via avenue v Barcelone.

Štrajkovať začali už v stredu taxikári v Barcelone, ktorí hrozia aj blokádou hranice s Francúzskom, ak rokovania s vládou nebudú úspešné. Schôdzka taxikárov so zástupcami ministerstva sa koná v pondelok na poludnie.

„Ak sa zajtra (pondelok) s vládou nedohodneme, máme pripravenú skupinu taxikárov na severe Katalánska, ktorí zablokujú hranice,“ povedal v nedeľu zástupca barcelonských taxikárov denníku El Confidencial. Tiež denník La Vanguardia v nedeľu napísal, že taxikári sú pripravení s pomocou vodičov kamiónov na blokádu hraníc medzi Francúzskom a Španielskom. Ak sa s vládou nedohodnú, zvažujú aj blokádu v barcelonskom prístave.

Obmedzenie udeľovania licencií

Podľa denníka La Vanguardia požadujú asociácie taxikárov okrem iného to, aby kompetencie v udeľovanie licencií prešli na autonómne regióny. Protest začali taxikári v Barcelone po tom, čo katalánsky najvyšší súd pozastavil platnosť nariadenia barcelonských úradov z tohtoročného februára, ktoré malo obmedziť udeľovanie licencií pre alternatívne taxislužby v regióne.

Neobmedzený štrajk

Taxikári v Barcelone začali protest v stredu dvojdňovým štrajkom, ktorý následne predĺžili na časovo neobmedzený. Od piatkového popoludnia blokujú vodiči taxíkov časť rušnej dopravnej tepny Gran Via v Barcelone, na ktorej zaparkovali asi 1700 taxíkov, niektorí si vedľa nich postavili aj stany.

V sobotu sa k barcelonským kolegom pridali taxikári v Madride, ktorí tiež protestovali v centre mesta a tiež v blízkosti letiska Barajas. V nedeľu sa k protestu pripojili taxikári aj v niektorých mestách Andalúzia a Aragónsko. V pondelok vyzvala k štrajku aj federácia taxikárov Baskicka a na utorok zvolali protest taxikári na Baleároch.

Posilnili železnice

Kvôli štrajku taxikárov v Madride a Barcelone posilnili španielske železnice Renfe od pondelka spoje do centier týchto miest z letísk, kam v tomto období prilietajú desaťtisíce turistov. Toto opatrenie by malo trvať, kým štrajk taxikárov neskončí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #štrajk #taxikári #Uber