Požiare v Kalifornii naďalej pustošia krajinu, zabili už osem ľudí

Lesné požiare, ktoré týždeň sužujú sever Kalifornie, majú podľa médií už osem obetí a niekoľko osôb je nezvestných.

30.07.2018 09:17
USA Kalifornia Požiare Foto: ,
Hasič hasí rozsiahly lesný požiar neďaleko kalifornského mesta Igo.
debata (1)

Plamene v tejto oblasti spálili zhruba 360 kilometrov štvorcových porastov a zničili cez 650 domov. Pred ohnivú smršťou utiekli obyvatelia mestečka Lakeport. V celej Kalifornii s lesnými požiarmi bojuje už asi 12-tisíc hasičov.

Oheň sužujúci oblasť severokalifornského mesta Redding je podľa agentúry AP najhorším z lesných požiarov, ktoré teraz devastujú západ Spojených štátov od štátu Oregon cez Kaliforniu, Nevadu až po Texas. V oblasti Reddingu pri ňom za týždeň zomrelo šesť ľudí, z toho dve deti.

V nedeľu sa dali na útek ľudia z Lakeportu potom, čo sa k mestečku nebezpečne priblížili dva požiare pustošiace miestny okres Lake a susedný správny celok Mendocino. Lakeport, ktorý má okolo 5000 obyvateľov, leží asi 370 kilometrov severne od San Francisca. Podľa úradov je v oblasti ohrozených viac ako 4500 budov.

Vysoké teploty a silný vietor

Boj s ohnivým živlom sťažujú vysoké teploty a meniaci sa smer vetra. Na severe Kalifornie sa od minulého pondelka zatiaľ podarilo uhasiť len asi päť percent požiarov, na ďalšie plochy porastu sa však oheň ďalej šíri. Predstaviteľ kalifornského úradu pre ochranu lesov Bret Gouvea bol však v nedeľu optimistický, podľa neho sa plamene už nešíria tak rýchlo ako v predchádzajú­cich dňoch.

Podľa kalifornských úradov bolo evakuovaných asi 50-tisíc ľudí. Jednou z obetí, o ktorej v nedeľu informovala miestna polícia na severe Kalifornie, bola osoba, ktorá sa napriek varovaniu úradov neevakuovala.

Stav núdze

Požiar naďalej zúri tiež neďaleko Yosemitského národného parku v strednej časti Kalifornie a v horách východne od Los Angeles neďaleko Palm Springs. V týchto oblastiach zhorelo už najmenej 260 kilometrov štvorcových porastov. Yosemitský park zostane kvôli ohňu uzavretý prinajmenšom do piatku. V nedeľu zomrel pri boji s požiarom v blízkosti Yosemitského parku tridsaťtriročný hasič, oznámili miestne úrady. Podľa niektorých informácií sa tak medzi hasič stal druhou obeťou.

Americký prezident Donald Trump už vyhlásil pre štát Kalifornia stav núdze, čo umožní úradom postihnutých oblastí žiadať o federálnu pomoc.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #požiar