Nová éra v Zimbabwe: Skončili sa prvé voľby od zosadenia Mugabeho

V Zimbabwe sa v pondelok večer zatvorili volebné miestnosti v prezidentských voľbách, ktoré boli vôbec prvým hlasovaním od vlaňajšieho zosadenia dlhoročného autoritatívneho prezidenta Roberta Mugabeho. Konečné výsledky by mali zverejniť do piatich dní.

30.07.2018 09:32 , aktualizované: 20:16
ZIMBABWE, voľby, Foto: ,
Voľby pritiahli množstvo ľudí, ktorí čakajú v dlhých radoch.
debata (1)

Podľa agentúry AP bola volebná účasť vysoká, keď odvolili milióny ľudí. Voľby nesprevádzali násilnosti, ktoré poznamenali predchádzajúce hlasovania. Pred niektorými volebnými miestnosťami sa tvorili dlhé rady voličov. Na regulárnosť volieb dohliadali tisícky zahraničných pozorovateľov.

Reálnu šancu uspieť majú súčasný prezident, 75-ročný Emmerson Mnangagwa, a 40-ročný právnik a pastor Nelson Chamisa, ktorí zrejme spolu zvedú tesný súboj. V minulotýždňovom prieskume viedol súčasný prezident, známy pod prezývkou „krokodíl“, len o tri percentuálne body.

Dôveryhodné hlasovanie by mohlo pomôcť zrušeniu medzinárodných sankcií a priniesť do krajiny investície nevyhnutné pre ozdravenie ekonomiky. Opozícia však vyjadrila znepokojenie nad dlhým čakaním na hlasovanie v mestských oblastiach, kde má podporu. Varovala, že zorganizuje pokojné protesty, ak nadobudne presvedčenie, že voľby boli sprevádzané nezrovnalosťami.

V krajine, ktorá po období ekonomickej a politickej paralýzy počas takmer štyroch desaťročí vlády 94-ročného Mugabeho dychtí po zmene, je zhruba 5,5 milióna registrovaných voličov.

O hlasy sa však uchádza rekordných 20 prezidentských kandidátov a takmer 130 politických strán. Ak ani jeden z kandidátov v prezidentských voľbách nezíska viac ako 50 percent hlasov, druhé kolo sa uskutoční 8. septembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Zimbabwe #Robert Mugabe