Izrael vyhostil dvoch Talianov, ktorí namaľovali v Betleheme graffiti

Izraelská polícia zatkla cez víkend dvoch Talianov, ktorí namaľovali obrí portrét Palestínčanky na bezpečnostnú bariéru v meste Betlehem na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu. V nedeľu boli obaja prepustení, izraelské úrady im zrušili víza a nariadili im do troch dní opustiť krajinu. Informoval o tom dnes denník The Times of Israel s tým, že ak krajinu sami neopustia, budú vyhostení.

30.07.2018 09:33
ISRAEL-PALESTINANS/TEEN Foto: ,
Portrét mladej Palestínčanky Ahid Tamímíovej, ktorá sa stala ikonou odboja palestínskych Arabov. Betlehem, Izrael.
debata (1)

Podľa polície boli Taliani zatknutí kvôli „podozreniu z vandalizmu a poškodenia bezpečnostnej bariéry“. Na stenu namaľovali štvormetrový portrét Palestínčanky Ahid Tamímíovej, ktorá bola tento rok v marci odsúdená na osem mesiacov väzenia za napadnutie dvoch izraelských vojakov. V nedeľu bola z väzenia prepustená.

Taliansky minister zahraničia Enzo Moavero Milanesi prepustenie Talianov privítal a vyjadril nádej, že sa budú môcť obaja čoskoro vrátiť do Talianska.

Tamímíová napadla vojakov ako šestnásťročná vlani v decembri v obci Sálih u Ramalláhu na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu. Dievča najprv jedného vojaka niekoľkokrát udrela rukou a kopla a potom sa obrátila aj na druhého. Pri incidente bola prítomná aj jej matka a sesternica. Na osem mesiacov do väzenia poslal súd aj matku, sesternica dostala kratší trest.

Palestínčanka Ahid Tamímíová (vľavo), ktorá sa... Foto: TASR, Nasser Shiyoukhi
Izrael Palestínčania Tamímíová väzenie prepustenie Palestínčanka Ahid Tamímíová (vľavo), ktorá sa stala ikonou odboja palestínskych Arabov proti už pol storočia trvajúcej izraelskej vojenskej okupácii, sa objíma so svojím otcom a matkou Narímán po prepustení z väzenia v dedine Nabí Sálih.

Sedemnásťročná Tamímíová sa vďaka svojmu činu stala pre mnohých hrdinkou a symbolom novej generácie mladých Palestínčanov bojujúcich proti izraelskej okupácii. Naopak, izraelskí vládni predstavitelia považujú trest pre Tamímíovú za príliš mierny. Ministerka kultúry Miri Regevová dievčinu označila za „teroristku“ a minister školstva Naftali Bennett vyhlásil, že by si zaslúžila „stráviť vo väzení celý život“.

Po nedeľňajšom prepustení z väzenia Tamímíová uviedla, že bude v odpore proti Izraelu pokračovať, kým jeho vláda neskončí s okupáciou územia. Obe ženy obyvatelia ich obce privítali ako národné hrdinky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #graffiti