Vo Vietname postavili pred súd magnáta a bývalého agenta za vyzradenie štátnych tajomstiev

Na súde vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj sa v pondelok za zatvorenými dverami začal súdny proces s magnátom a bývalým predstaviteľom bezpečnostných služieb za údajné vyzradenie štátnych tajomstiev. Informoval o tom ľudový súd v Hanoji.

30.07.2018 10:22
debata (2)

Súdení sú Phan Van Anh Vu (42), niekdajší magnát v oblasti nehnuteľností v meste Danang, a Phan Huu Tuan (63), zástupca šéfa úseku pre tajné služby na ministerstve verejnej bezpečnosti, ako aj jeden z jeho podriadených.

Vu ušiel vlani v decembri do Singapuru, ale za porušenie prisťahovaleckých zákonov ho deportovali a pri návrate do Hanoja zatkli. Obvinili ho v prípade uniknutej série prísne tajných dokumentov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Väčšina uniknutých dokumentov sa týkala odhalení, že ministerstvo žiadalo od miestnych úradov, aby Vuovi pri obchodovaní pomohli zvýhodnenými cenami pozemkov.

Slovenská stopa

Kým bol Vu v singapurskej väzbe, údajne navrhol, že poskytne nemeckým úradom dôkazové materiály týkajúce sa prípadu únosu vietnamského politika a vedúceho pracovníka tamojšej štátnej ropnej spoločnosti Trinh Xuan Thanha, ak mu Nemecko ponúkne azyl.

Kauza sa skúmala aj na Slovensku, pretože v Berlíne uneseného Vietnamca Thanha mali údajne prepraviť do vlasti cez slovenské územie. To však vietnamský veľvyslanec poprel. Slovenská informačná služba ani Vojenské spravodajstvo nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini s tým, že ho o tom informovali predstavitelia samotných spravodajských služieb.

Dvojnásobné doživotie

Podľa nemeckých úradov Thanha – niekdajšieho generálneho riaditeľa štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam – uniesli vlani v júli v Berlíne tajní agenti vietnamskej vlády a vrátili ho do Vietnamu, doplnila DPA.

Thanha tento rok už skôr odsúdili vo Vietname dvakrát na doživotie za korupciu. Nemecký súd udelil 25. júla 47-ročnému Vietnamcovi Long N.H. tri roky a desať mesiacov väzenia za prenajatie auta v Prahe, použitého pri únose Thanha. Vietnam popiera, že dal uniesť Thanha, a tvrdí, že sa do vlasti vrátil dobrovoľne.

Každému z trojice mužov súdených v Hanoji za zatvorenými dverami hrozí v prípade usvedčenia 15 rokov väzenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Vietnam #kauza únosu Vietnamca