Identifikovali francúzskeho lyžiara, ktorý zmizol v roku 1954

Francúzskeho lyžiara, ktorý zmizol v Taliansku pred viac ako 60 rokmi, identifikovali po tom, ako jeho príbeh zdieľali prostredníctvom sociálnych médií. Informovala o tom talianska polícia.

30.07.2018 11:20
debata

Ľudské ostatky spolu s lyžiarskym vybavením a okuliarmi našli ešte v roku 2005 v talianskom alpskom regióne Valle d’Aosta, neďaleko švajčiarskych hraníc, vo výške asi 3000 metrov nad morom. Vyšetrovatelia však obeť nedokázali identifikovať a v júni sa preto rozhodli svoje zistenia zverejniť na sociálnej sieti Facebook so žiadosťou o šírenie týchto informácií, najmä vo Francúzsku a Švajčiarsku. Tak sa príbeh dostal do francúzskych médií.

Vyšetrovatelia mali isté indície o mužovej identite, ako napríklad iniciály vyšité na oblečení alebo drevené lyže, ktoré boli v tom čase drahé. Určili tiež, že ostatky mohli patriť mužovi s výškou asi 175 centimetrov, vo veku okolo tridsiatky, ktorý pravdepodobne zomrel na jar, uviedla forenzná vyšetrovateľka turínskej polície Marinella Laporta.

Keď správu v miestnom rádiu počula Emma Nassem, začala uvažovať, či by nájdené ostatky nemohli patriť jej strýkovi Henrimu Le Masne, ktorý zmizol v roku 1954 v búrke počas lyžovačky neďaleko Matterhornu. „Som brat Henriho Le Masne, ktorý je pravdepodobne zmiznutý lyžiar spred 64 rokov. Bol slobodný a dosť nezávislý. Pracoval pre ministerstvo financií v Paríži,“ napísal jeho 94-ročný mladší brat Roger v e-maile, ktorý dostala aj polícia. Na fotografii, ktorú rodina poskytla vyšetrovateľom, má Henri rovnaké okuliare, ako našli pri zosnulom. Následné DNA testy potvrdili mužovu identitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #lyžiar #nezvestný