Švédi už nepotrebujú hasičské lietadlá zo zahraničia, situácia s požiarmi sa stabilizovala

Situácia s rozsiahlymi lesnými požiarmi v strednom Švédsku sa stabilizovala a hasičské lietadlá, ktoré miestnym hasičom prišli na pomoc z Francúzska a Portugalska, už nie sú potrebné.

30.07.2018 13:56
Švédsko, požiar Foto: ,
Letecký záber lesného požiaru vo Švédsku.
debata

Podľa agentúry DPA o tom v pondelok informoval úrad civilnej ochrany (MSB). Dve lietadlá z Francúzska odletia zo Švédska v utorok. Dva ďalšie stroje z Portugalska odletia v stredu. Švédsko súčasne nateraz odmietlo ponuku Turecka, ktoré chcelo poskytnúť jeden hasičský špeciál.

Hovorca MSD Mikael Tofvesson vysvetlil, že situácia v oblasti požiarov sa stabilizovala. „Sme teraz v novej fáze a vyhliadky sú pozitívnejšie,“ uviedol.

Podľa jeho slov sa situácia upokojila aj v okresoch Jämtland, Dalarna a Gävleborg, ktoré tiež zasiahli lesné požiare.

Tofvesson však upozornil, že je stále potrebné zotrvať v pohotovosti a sledovať terén, čo je po stiahnutí sa hasičov úloha majiteľov pozemkov. MSB má v pohotovostnom režime desať vrtuľníkov schopných zasiahnuť, ak by vypukli nové požiare. V oblasti, kde horelo, totiž pretrváva extrémne sucho a vysoké teploty.

Denník The Local informoval, že podľa údajov z nedele rána na ostatnom území Švédska vyčíňalo 27 lesných požiarov, a to aj napriek tomu, že v týchto oblastiach v sobotu pršalo. Švédsku prišlo pri hasení lesných požiarov na pomoc viacero krajín vrátane Fínska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Poľska, Portugalska a Talianska.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Švédsko