Talianov pobúril Salviniho tweet s citátom Mussoliniho

Taliansky pravicovo-populistický politik Matteo Salvini, ktorý je od júna ministrom vnútra a vicepremiérom, vyvolal v nedeľu pobúrenie príspevkom na sieti Twitter, kde citoval výrok niekdajšieho fašistického vodcu Benita Mussoliniho.

30.07.2018 17:15
salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (14)

Svojim kritikom odkázal „Tanti nemici, tanto onore“, čo je možné preložiť ako „Čím viac nepriateľov, tým väčšia česť“, informovala v pondelok tlačová agentúra DPA.

Uvedený citát si Salvini navyše vypožičal práve v deň narodenia Mussoliniho (1883–1945). Opozícia upozornila, že šéf euroskeptickej strany Liga, ktorá vládne v koalícii s protisystémovým Hnutím piatich hviezd, sa týmto tweetom prihlásil k fašistickej propagande.

„Ten, kto prisahal na ústavu, ktorá sa zrodila z boja proti fašizmu, si nesmie dovoliť uctievať Mussoliniho,“ vyhlásil predseda opozičných sociálnych demokratov Matteo Orfini. Salvini by sa mal podľa neho ospravedlniť alebo odstúpiť z ministerské­ho postu.

Poslanec ľavicovej strany Slobodní a rovní Federico Fornaro zase vyjadril názor, že Salvini chcel „Mussoliniho propagandistickou rétorikou“ vyslať „jasný signál extrémnej pravici“.

Vodca talianskeho fašizmu Benito Mussolini vládol krajine vyše dvadsať rokov (1922–1943) a ako spojenec Adolfa Hitlera ju priviedol do druhej svetovej vojny. V roku 1945 Mussoliniho na úteku do Nemecka zadržali talianski komunistickí partizáni a bez procesu ho na druhý deň zastrelili. Niektorí Taliani však niekdajšieho diktátora dodnes uctievajú.

Salvini často provokuje aj vyjadreniami namierenými proti cudzincom. Najnovšie komentoval obavy zo vzostupu rasizmu v Taliansku slovami, že ide o „vynález ľavice“ a jediné, čo je naozaj alarmujúce, sú trestné činy páchané migrantmi. Ako minister vnútra presadzuje prísnu protimigračnú politiku, čo sa odrazilo na výraznom náraste obľúbenosti jeho strany medzi voličmi, upozornila DPA.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Benito Mussolini #Matteo Salvini