Francúzi zakázali mobily v školách

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si môže ako splnený odškrtnúť jeden z predvolebných sľubov. Parlament v pondelok prijal zákon, ktorý deťom vo veku od troch do pätnásť rokov zakazuje používať v materských, základných i stredných školách mobilné telefóny a iné komunikačné prostriedky s prístupom na internet. Na lýceá, čo je najvyšší stupeň stredoškolského vzdelávania vo Francúzsku, sa zákaz nevzťahuje povinne, aj ony sa však k nemu môžu samostatne pripojiť.

30.07.2018 22:25 , aktualizované: 01.08.2018 09:18
Emmanuel Macron, škola, Foto:
Francúzsky prezident Emmanuel Macron presadil zákon, ktorý zakazuje školákom používať mobily.
debata (23)

Školský „demobilizačný“ zákon presadili poslanci Macronovho centristického hnutia En Marche! so svojimi spojencami. Ľavicoví i pravicoví opoziční zákonodarcovia sa hlasovania zdržali. Podľa nich nová legislatívna úprava je len „reklamným ťahom“ vlády, lebo oproti doterajšiemu zákonu, ktorý mobily z učební vykázal už od roku 2010, nič podstatné nemení.

Minister školstva Jean-Michel Blanquer však tvrdí, že medzi oboma zákonmi je zásadný rozdiel, ktorý zohľadňuje búrlivý technologický vývoj z posledných rokov. „Kým predchádzajúci zákon nebol plošný a bol bezzubý, nový zákon je zákonom 21. storočia, reagujúcim na digitálnu revolúciu,“ vyhlásil pred poslancami. „Je to signál, ktorý francúzska spoločnosť vysiela o svojich záujmoch. Otvorenie sa technológiám budúcnosti neznamená, že musíme prijať všetky možnosti jej použitia,“ citovala ministra agentúra AFP.

Aká zmena teda čaká francúzskych školákov po prázdninách? Kým doteraz si mohli svoje mobily vytiahnuť z tašky ihneď po skončení vyučovacej hodiny, od 1. septembra sa bez nich budú musieť zaobísť nielen cez prestávky, ale aj po poslednom zvonení, ak zostanú na školskom ihrisku, alebo inde v areáli učebného zariadenia napríklad na záujmových krúžkoch. Plošný zákaz sa má vzťahovať dokonca aj na školské výlety či exkurzie.

Navyše už nejde len o volanie a esemeskovanie z mobilov, čo zakazoval zákon z roku 2010. Nový zákon zohľadnil, že dnes už má deväť z desiatich francúzskych školákov vlastný smartfón, prípadne iný prístroj s priamym pripojením na internet a aplikáciami, aké začiatkom tohto desaťročia ešte neexistovali. Na čiernu listinu sa preto popri obyčajných mobiloch dostali aj smartfóny, tablety, inteligentné hodinky, herné konzoly, fotoaparáty a iné zariadenia s pripojením na web.

Mení sa aj záväznosť legislatívnej normy. Kým doterajší zákon dával školám možnosť zakázať žiakom mladším ako 14 rokov používanie mobilov, čo podľa rádia RFI využila asi polovica z 51-tisíc základných a 7-tisíc nižších stredných škôl, teraz má ísť o plošné opatrenie vzťahujúce sa na všetkých školákov do veku 15 rokov. Výnimku bude možné udeliť len pre prípad potreby pri výučbe alebo pre hendikepovaných žiakov.

Pôvodný zákon zdôvodňoval odporúčaný zákaz zdravotným rizikom vyplývajúcim zo žiarenia mobilov. Ten nový popri snahe zabrániť rozptyľovaniu žiakov argumentuje najmä hroziacimi sociálnymi dôsledkami digitálnej závislosti, ako je neschopnosť viesť živý dialóg, nadväzovať priateľstvá. Má to byť tiež prostriedok ochrany pred kybernetickým šikanovaním spolužiakov i učiteľov, na ktoré mnohí školáci využívajú videá nasnímané svojimi smartfónmi.

„Keď na ihrisku vidíte mladých ľudí vedľa seba, všetci hľadia na svoje telefóny,“ povedal v parlamentnej debate šéf Macronovho hnutia Richard Ferrand. „Dôsledkom je prerušenie kamarátskych väzieb a neschopnosť podeliť sa o zážitky,“ dodal podľa denníka Guardian.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zákaz #mobilný telefón #Emmanuel Macron