KĽDR zrejme vyrába nové balistické strely, nasvedčujú snímky

Severná Kórea zrejme vyrába nové balistické strely, napriek zlepšujúcim sa vzťahom s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nasvedčujú tomu satelitné snímky, podľa ktorých bola zaznamenaná aktivita na mieste, kde sa balistické strely vyrábali skôr.

31.07.2018 07:34
Severná Kórea, raketa, Kim Foto:
Severokórejský diktátor Kim Čong-un sleduje štart medzikontinentálnej balistickej rakety.
debata (19)

S odkazom na nemenované americké vládne zdroje to uviedol americký denník The Washington Post. Agentúra Reuters medzitým s odvolaním sa na iný zdroj napísala, že podľa záberov nie je jasné, ako ďaleko KĽDR v tejto oblasti pokročila.

Kim sľúbil pracovať na jadrovom odzbrojení

Americký prezident Donald Trump sa stretol so severokórejskym vodcom Kim Čong-unom v júni v Singapure. Kim na summite sľúbil pracovať na jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova, Trump za to ponúkol Severnej Kórei bezpečnostné záruky a vyhlásil, že KĽDR „už nepredstavuje jadrovú hrozbu“. Trump si však za dohodu s Kimom vyslúžil kritiku od amerických bezpečnostných analytikov. Tí upozorňujú, že podpísaný dokument nezahŕňal konkrétne body upresňujúce, ako a kedy sa KĽDR plánuje vzdať svojich jadrových zbraní a balistických striel.

KĽDR zrejme buduje balistické strely

The Washington Post v pondelok citoval americké zdroje, ktoré tvrdia, že KĽDR zrejme buduje jednu či dve medzikontinentálne balistické strely v zariadení neďaleko Pchjongjangu. Na rovnakom mieste bola už predtým podľa denníka vyrobená prvá severokórejská medzikontinentálna balistická raketa, ktorá by bola schopná zasiahnuť Spojené štáty.

Podľa Reuters je zo satelitných snímok zrejmé, že do zariadenia aj z neho odchádzajú vozy, ale je ich menej, než by sa dalo očakávať pri budovaní strely.

Pokračujú v zbrojení?

Spravodajský server BBC píše, že nejde o prvé správy o tom, že KĽDR napriek summitu v Singapure pokračuje v zbrojení. V júni sa v americkej tlači objavili správy, že KĽDR vylepšuje zariadenie na obohacovanie uránu. Minulý týždeň americký minister zahraničia Mike Pompeo povedal senátorom, že Severná Kórea naďalej vyrába štiepny materiál pre výrobu jadrových zbraní.

KĽDR v apríli oznámila, že zastavila raketové a jadrové testy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump