K útoku na zahraničných cyklistov sa prihlásilo hnutie IS

K útoku na zahraničných cyklistov, pri ktorom v nedeľu v Tadžikistane zomreli štyria cudzinci a ďalší traja utrpeli zranenia, sa prihlásil tzv. Islamský štát.

31.07.2018 09:25
Islamský štát, vlajka, zástava, islamisti, Irak, Foto: ,
Hnutie Islamský štát. Ilustračné foto.
debata (2)

Teroristická organizácia uviedla, že terčom boli občania „križiackej koalície“. Ide pritom o prvý prípad, keď sa hnutie Islamský štát prihlásilo k zodpovednosti za útok v Tadžikistane. Dôkazy pre svoje tvrdenie ale neposkytol.

Pri útoku zahynuli dvaja Američania, jeden Holanďan a jeden Švajčiar. Medzi zranenými je jeden Francúz a dvaja ďalší cudzinci, ktorých národnosť nie je známa. Útočníci najskôr s autom vrazili do skupiny cyklistov a potom z auta vystúpili a cyklistov napadli nožmi a strelnými zbraňami. Útok sa odohral 70 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Dušanbe.

Pri záťahu proti páchateľom bolo päť osôb zastrelených, vodcu bandy Husseina Abdusamadova ale chytili živého. Inšpirátorom útoku bol podľa vyšetrovateľov aktívny člen Islamskej strany obrody Nosirchudža Ubajdov, na ktorého bol v roku 2015 vydaný medzinárodný zatykač. Abdusamadov v rokoch 2014–2015 podstúpil teroristický výcvik v Iráne, uviedla polícia.

Skupina chcela po útoku na západných cyklistov utiecť do susedného Afganistanu, kde sa chcela pripojiť k extrémistom. Brat vodcu bandy Bachtiar Abdusamadov si podľa agentúry Avesta odpykáva trest väzenia za príslušnosť k Islamskému hnutiu Turkestanu, ktoré je považované za hlavnú islamskú skupinu v krajinách postsovietskej Strednej Ázie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Tadžikistan