Putin ocenil predstavenú svetoznámeho kláštora, médiá o nej píšu ako o šéfke hotela

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal predstavenú presláveného Pokrovského kláštora, abatyšu Feofaniju, rádom Za zásluhy o vlasť. Médiá ale žartujú o vyznamenaní šéfky "päťhviezdičkového" kláštora, pretože na pôde cirkevného zariadenia funguje aj hotel, ktorému úrady priznali maximálny počet hviezd.

31.07.2018 10:42
Rusko Putin Bezpečnostná rada zasadnutie Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (45)

Kláštor kvôli ostatkom svätej Matrony patrí k najvyhľadáva­nejším pútnickým miestam v Moskve, a tak sa pred relikviou tvoria dlhé rady veriacich. Ako ale vlani vyšlo najavo, hostia kláštorného hotela smú k ostatkom bez čakania v rade, uviedol server Newsru.com.

Turistická selfie pred Pokrovským kláštorom,... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Moskva, Rusko, Červené námestie, Chrám Vasilija Blaženého, Vasiľa Turistická selfie pred Pokrovským kláštorom, ktorý je vo svete známejší ako Chrám Vasilija Blaženého na moskovskom Červenom námestí.

Služby hotela sa účtujú ako dar Cirkvi, a tak tieto tržby nie sú zaťažené daňami, poznamenal portál s tým, že noc v kláštornom hoteli stojí prinajmenšom 7-tisíc rubľov (asi 96 eur). Noc v prezidentskom apartmáne údajne stojí 150-tisíc rubľov (asi 2 055 eur). „Pútnici si musia oddýchnuť,“ vysvetlila hodnostárka, ktorá hotelu päť hviezd udelila.

Feofanija si pred viac ako desiatimi rokmi pohnevala Moskovčanov tým, že sa domáhala odovzdania jedného mestského parku pravoslávnej cirkvi. Nápad narazil na tak prudký odpor verejnosti, že cirkev bola nútená ustúpiť.

Putin podľa Kremľa udelil abatyši vyznamenanie za „veľký prínos k rozvoju duchovných a mravných tradícií, uchovanie pamiatok kultúrneho dedičstva a aktívnu dobročinnú činnosť“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vyznamenanie