Po #MeToo se v Nemecku začalo diskutovať o #MeTwo

Po kampani #MeToo, ktorá upozorňovala na fenomén sexizmu a sexuálneho obťažovania žien, sa na nemeckých sociálnych sieťach začal šíriť #MeTwo. Hashtag ku svojim výpovediam pripájajú ľudia každodenne sa stretávajúci s rasizmom. Za posledných päť dní ho na internete použilo už viac ako 40 000 užívateľov.

31.07.2018 13:30
Mesut Özil Foto: ,
Dôvodom rozhodnutia futbalistu Mesuta Özila opustiť nemeckú národnú reprezentáciu bol rasizmus.
debata

#MeTwo sa skladá z anglických slov „ja“ a „dva“. Jeho autor Ali Can ním chcel prostredníctvom reakcie na rozhodnutie nemeckého futbalového reprezentanta tureckého pôvodu Mesuta Özila upozorniť na to, že imigranti a ich deti môžu cítiť lásku k dvom krajinám: k Nemecku aj ku krajine, z ktorej pochádzajú.

„Mojou vlasťou je Nemecko, hlásim sa k nášmu liberálno-demokratickému zriadeniu,“ povedal Can v rozhovore poskytnutom mediálnej skupine Redaktionsnetzwerk Deutschland. „Zároveň však cítim, že patrím aj k ľuďom z tureckej dediny, v ktorej som sa narodil,“ dodal. Práve preto, že majú imigranti a ich potomkovia často dve identity, obsahuje podľa Cana hashtag číslovku dva. Chcel ním predovšetkým vyvolať debatu o „novom vnímaní nemectva“.

Rasizmu čelia aj osobnosti

Štyridsaťdvaročný Can, ktorý z Turecka do Nemecka prišiel s rodičmi v roku 1995, hashtag #MeTwo vytvoril ako reakciu na rozhodnutie futbalistu Mesuta Özila opustiť národnú reprezentáciu. Ako dôvod svojho rozhodnutia označil Özil nedostatok rešpektu voči svojim tureckým koreňom a rasizmus zo strany nemeckého futbalového zväzu. Zväz jeho tvrdenie poprel.

Svoje vlastné skúsenosti s každodennými prejavmi rasizmu počas piatich dní od zavedenia hashtagu zdielali desaťtisíce ľudí. Podľa agentúry DPA sa zatiaľ na twitteri objavilo 153 000 tweetov s #MeTwo od približne 40 000 užívateľov. Mnohí z nich opísali svoje skúsenosti s rasizmov v škole, na ulici, medzi priateľmi, ba dokonca v partnerských vzťahoch.

K zdieľaniu svojich skúseností sa pridali aj známe osobnosti. „Keď som v preplnenom vlaku jediný nebiely, nastúpi polícia a jediný, kto musí ukázať doklady som ja,“ opísal jednu zo situácií zažívaných v Nemecku novinár prestížneho časopisu Spiegel Hasnain Kazim.

„Keď neonacisti ohrozujú tvoju matku a štátne zastupiteľstvo jej povie: No, možno by sa Váš syn nemal na verejnosti vyjadrovať tak nahlas.,“ pripojil sa ku kampani známy satirik Shahak Shapira, ktorý sa narodil v Izraeli a v Nemecku je často terčom antisemitistických útokov.

Skrytý problém Nemecka

„Kto si myslí, že rasizmus v Nemecku už nepredstavuje problém, tomu odporúčam aby si prečítal všetky tweety #MeTwo. Je obdivuhodné a bolestivé, koľko ľudí sa ozvalo. Prehovorme spolu s nimi: proti rasizmu, vždy a všade,“ komentoval kampaň nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

„Kampaň #MeTwo stále rastie. Chcem vám zo srdca poďakovať, že rozprávate svoje osobné príbehy k čomu je potrebná odvaha.“ reagoval na úspech svojho činu na twitteri Ali Can.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Mesut Özil #Heiko Maas ##MeTwo #Ali Can