Kto sa chopí vlády po Mugabem? Obaja kandidáti očakávajú vo voľbách víťazstvo

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa i jeho hlavný súper Nelson Chamisa v utorok svorne vyhlásili, že sú presvedčení vo svoje víťazstvo v pondelkových prezidentských a parlamentných voľbách. Šlo o prvé hlasovanie v tejto africkej krajine od vlaňajška, keď bol zosadený dlhoročný prezident Robert Mugabe, píše spravodajská stanica BBC.

31.07.2018 13:47
Zimbabwe voľby prezidentské Foto: ,
Na snímke zimbabwiansky volič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny počas volebného aktu v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Harare.
debata (4)

Emmerson Mnangagwa (75), ktorý vo funkcii nahradil Mugabeho, na Twitteri v súvislosti s výsledkami volieb napísal, že dostal „mimoriadne pozitívnu“ informáciu.

Svoje víťazstvo potvrdil aj 40-ročný opozičný vodca Nelson Chamisa. Uviedol, že jeho Hnutie za demokratickú zmenu (MDC-T) „úspešne zvíťazilo“.

V Zimbabwe si volili v pondelok občania prezidenta i parlament. Podľa BBC účasť vo voľbách, ktoré nesprevádzali násilnosti, bola vysoká a dosiahla až 75 percent.

Pozorovatelia uviedli, že vládna strana Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF) a MDC-T zvádzajú mimoriadne tesný súboj. Mnangagwa i Chamisa patrili k 23 prezidentským kandidátom, z ktorých si mohli občania vybrať vo voľbách.

Obaja sa síce v utorok označili za víťazov, ale dodali, že čakajú na oficiálne výsledky, ktoré oznámi volebná komisia. Konečné výsledky by mali zverejniť najneskôr v sobotu. V prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska viac ako 50 percent voličských hlasov, druhé kolo volieb sa uskutoční 8. septembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe