V Kalifornii vypukol ďalší požiar, sucho má pokračovať

Kalifornskí hasiči, ktorí od minulého týždňa bojujú na severe tohto amerického štátu s ničivými požiarmi, majú od utorka ďalšie starosti. Blízko mesta Covelo severne od San Franciska sa začal šíriť nový požiar, ktorý ohrozuje desiatky domov, uviedla agentúra AP. Kalifornský oheň zabil už osem ľudí a zničil stovky domov. Podľa predpovede meteorológov bude aj v najbližších dňoch horúce a suché počasie.

01.08.2018 06:51
kalifornia, požiar, dom Foto: ,
Horiaca budova v Kalifornii.
debata (1)

Úrady opäť nariadili evakuáciu obyvateľov šiestich desiatok domov v poľnohospodárskej oblasti v okolí Covelo, kde sa oheň začal rýchlo šíriť kvôli silnému vetru. Ďalšie dva veľké požiare zúria približne 60 kilometrov južne odtiaľ na území okresov Mendocino a Lake. Hasiči odhadujú, že ohrozených je celkom 12-tisíc obytných budov.

Nepríjemnosti spôsobuje aj dym šíriaci sa do veľkej vzdialenosti. Správa Yosemitského parku bola nútená predĺžiť uzávierku územia v Yosemitskom údolí, ktoré je ohrozované dymom. Kým pôvodne mala skončiť v piatok, správcovi ju predĺžili najmenej do soboty.

Meteorológovia predpovedajú, že najmenej do konca tohto týždňa Kaliforniu suché počasie s vysokými teplotami neopustí. Prispieva k šíreniu ohňa. Do boja s ním už zasiahlo takmer 40-tisíc hasičov a dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo dostať pod kontrolu približne štvrtinu území zasiahnutých požiarmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Požiare