Japonsko požiadalo Rusko, aby znížilo svoju vojenskú aktivitu na Kurilách

Japonský minister obrany Icunori Onodera v utorok vyhlásil, že Tokio požiadalo Rusko, aby znížilo svoju vojenskú aktivitu na spornom súostroví Kurily po tom, ako tam došlo k posilneniu ruskej vojenskej prítomnosti v reakcii na - ako tvrdí Moskva - možné hrozby.

01.08.2018 09:00
Itsunori Onodera Foto: ,
Japonský minister obrany Itsunori Onodera.
debata (22)

Územný spor týkajúci sa tejto ostrovnej reťaze, ktorá je v Japonsku známa pod názvom Severné teritóriá, je taký prudký, že Moskva a Tokio od druhej svetovej vojny stále nepodpísali mierovú dohodu.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vo februári schválil vyslanie ruských vojenských lietadiel na jeden z daných ostrovov, urýchliac tak militarizáciu tejto oblasti v čase, keď vzťahy medzi Ruskom a Japonskom zaťažuje rozmiestnenie amerického protiraketového systému Aegis, všíma si agentúra Reuters.

Rusko na ostrovoch plánuje vybudovať základňu

Moskva tiež rozmiestnila na ostrovoch svoj najnovší protiraketový systém a plánuje tam vybudovať základňu námorných síl, hoci pokračuje v rozhovoroch o predmetnom územnom spore.

„Požiadali sme ruskú stranu, aby podnikla patričné kroky, pretože Rusko upevňuje svoj vojenský potenciál na štyroch severných ostrovoch,“ povedal Onodera po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom v Moskve. Onodera zdôraznil, že účelom Aegisu je výlučne chrániť Japonsko a tento systém nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu.

Bývalý Sovietsky zväz obsadil Kurilské ostrovy na konci druhej svetovej vojny.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #Sovietsky zväz