Víťazom volieb v Zimbabwe sa stal Mugabeho človek Mnangagwu

Strana zimbabwianskeho prezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorá vládla i v ére jeho predchodcu Roberta Mugabeho, získala v pondelkových voľbách väčšinu parlamentných kresiel. Podľa agentúry DPA to vyplýva z ešte neúplných výsledkov zverejnených v stredu volebnými orgánmi.

01.08.2018 09:51
Zimbabwe Foto: ,
Na snímke policajné vodné delá v uliciach hlavného mesta Zimbabwe v Harare.
debata (1)

Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF) podľa nich obsadí v novozvolenom parlamente najmenej 109 z celkove 210 kresiel, zatiaľ čo opozičné Hnutie za demokratickú zmenu (MDC-T) ich má zatiaľ iba 41. Rozdelenie 58 kresiel nebolo v stredu ráno ešte známe.

Volebné orgány zatiaľ neoznámili víťaza súbežných prezidentských volieb, kandidát MDC-T Nelson Chamisa však v utorok vyjadril presvedčenie, že je ním práve on, čo jeho podporovatelia oslavovali pred straníckou centrálou.

Mnohí analytici medzitým očakávajú víťazstvo Mnangagwu – politika ZANU-PF, ktorý vlani v novembri nahradil dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho.

Toho donútila odstúpiť z funkcie armáda, a to v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane, ktoré sa týkali aj Mnangagwu – vtedajšieho viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa