Ukrajincom kradne nádej silná korupcia

Veľa Ukrajincov vidí svoju budúcnosť v Európskej únii a tá ich už aspoň potešila tak, že im zaviedla bezvízový styk. EÚ ochotne pomáha Ukrajine finančnými injekciami do ekonomiky, ale zároveň nezatvára oči pred neduhmi. Jedným z najvýraznejších je rozsiahla korupcia.

01.08.2018 15:00
Petro Porošenko, Ukrajina, demonštrácia Foto:
Jedna z mnohých demonštrácií v Kyjeve proti korupcii. Aktivista vpravo, ktorý si na tvár prilepil fotku prezidenta Petra Porošenka, stojí pri atrape toaletnej misy, čo symbolizuje, že vládnuce kruhy splachujú do záchoda politicky nepríjemné úplatkárske kauzy. Snímka je z júna 2015.
debata (58)

Prezident Petro Porošenko verí, že Kyjev vstúpi do európskej rodiny štátov už o niekoľko rokov. Keby mal pravdu, potešil by takmer polovicu spoluobčanov. „Smerovanie do EÚ podporuje 45 percent obyvateľov a len deväť percent súhlasí s užšou spoluprácou v rámci colnej únie s Ruskom,“ informoval o svojom prieskume Kyjevský medzinárodný ústav sociológie. (Viac ako tretina opýtaných sa nazdáva, že Ukrajina by sa nemala orientovať ani na Západ, ani na Moskvu.)

Ústav zisťoval aj to, čo si ľudia myslia o práci politických špičiek. Výsledok je pre Porošenkov tábor alarmujúci. Až tri štvrtiny Ukrajincov uviedli, že najvyšší predstavitelia vedú štát zlým smerom.

Podpora aj kritika

Kyjev môže byť spokojný, že od EÚ dostáva nielen peňažnú podporu. Únia zdôrazňuje, že po dramatických udalostiach na Kryme a na Donbase v roku 2014 stále uznáva územnú celistvosť Ukrajiny. Podobne však prízvukuje, že vládna garnitúra si neplní veľa domácich úloh, čo sa odzrkadľuje na nespokojnosti občanov.

Viacerí západní veľvyslanci v Kyjeve, ktorí ubezpečujú, že im na európskej budúcnosti Ukrajiny záleží, na druhej strane používajú aj slová, ktoré pristanú najskorumpovanejším štátom v Afrike alebo v Ázii. "Korupcia vyzerá ako bodliak ukrajinskej ekonomiky,“ upozornil holandský ambasádor Eduard Hoeks v rozhovore pre anglojazyčný Kyiv Post. Obáva sa, že korupcie sa nezbaví ani súčasná, ani ďalšia generácia. "Ukrajina potrebuje zmeniť mentalitu. Korupcia je poznávacím znakom politiky a ekonomiky v tomto štáte,“ dodal Hoeks.

Na pomery sa posťažoval aj švajčiarsky veľvyslanec Guillaume Scheuer. Ponosoval sa napríklad na dvojaký meter, za čím zjavne stojí korupcia. Povedal, ako ukrajinský kontrolór stupňoval požiadavky na protipožiarny systém jednej švajčiarskej firmy. Podnik zakaždým vyhovel (inšpektor nepochybne očakával, že dá pokoj, ak dostane úplatok, čoho sa však nedočkal). "Problém je niekedy v tom, že limity sa tlačia príliš vysoko, ale zároveň vidíte iný podnik za rohom, ktorý má iba hasiaci prístroj a vedro s vodou. Takže jedna firma vynaloží státisíce dolárov a iná päť dolárov,“ povedal agentúre Interfax-Ukrajina.

Oveľa horší prílev investícií ako na Slovensku

Hlavne korupcia (v druhom rade nadmerná byrokratická záťaž) zapríčiňuje, že zahraniční investori sa na Ukrajinu nehrnú. Má pritom obrovský potenciál. Na porovnanie, Slovensko s dvanásťnásobne menšou rozlohou a osemnásobne nižším počtom obyvateľov priláka ročne približne polovicu objemu priamych zahraničných investícií, čo pritiahne Ukrajina.

Hugues Mingarelli, veľvyslanec EÚ v Kyjeve, podčiarkol, že priveľa podnikateľov z únie neprejaví záujem o biznis na Ukrajine, pokiaľ sa zásadne nezmení situácia. Zdôraznil pritom, že možnosti sú obrovské, ale biznismenov odrádzajú fakty o tomto štáte. "Treba znížiť korupciu a zvýšiť stupeň právneho štátu na parametre porovnateľné s európskymi krajinami, potom získate maximum priamych zahraničných investícií, aby ste sa stali prosperujúcou krajinou,“ uviedol Mingarelli pre Kyiv Post.

Ambasádor, ktorý zastupuje úniu, poukázal na to, že fakticky tolerované a nepotrestané čachre hŕstky najbohatších stoja Ukrajinu obrovské peniaze. "Tento štát sa stal bankomatom pre 10 až 15 ľudí a celá krajina sa deformovala v ich prospech. Je to strašné. Mená poznáte,“ povedal Mingarelli, ktorý narážal na oligarchov, čo sa cítia nedotknuteľní.

Dánsko sa zdá byť zvlášť znechutené prostredím pre biznis na Ukrajine. V tomto severskom štáte je totiž najnižšia miera korupcie na celom svete. "Je veľa miest, kam sú investori pripravení ísť. Nechcú ísť tam, kde riskujú. Vo svete západného podnikania je príliš riskantné narážať na korupciu,“ podotkol dánsky ambasádor Ruben Madsen pre portál Hromadske.

Zmena nenastala ani po revolúcii

Zvrhnutie prezidenta Viktora Janukovyča, za čo mnohí Ukrajinci v Kyjeve zomierali, zatiaľ neprinieslo posun k lepšiemu. Dvaja uznávaní ukrajinskí ekonómovia, ktorí pôsobia v USA a v Kanade, napísali, že ich vlasť by mohla byť výrazne ďalej. "Namiesto toho je jednou z najchudobnejších v Európe. Ukrajinci sú len nepatrne bohatší ako Moldavci,“ uviedli Basil Kalymon a Oleh Havrylyšin v spoločnom texte na serveri Atlantic Council o tom, že Ukrajina je na chvoste Európy. "V hospodárstve stále prevláda malý počet oligarchov, ktorí spolupracujú s establišmentom. Ekonomika je prerastená korupciou,“ dodali.

Viaceré pretrvávajúce problémy, niektoré sa dokonca zhoršujú, vykrádajú sen Ukrajincov, ktorí túžia po členstve v EÚ.

Porošenko tvrdí, že Kyjev už spĺňa podmienky, aby s ním Brusel začal prístupové rokovania. O horizonte vstupu sa vyjadruje veľmi optimisticky. "Mám absolútnu istotu, že Ukrajinu prijmú do EÚ a že to bude záležitosť niekoľkých rokov, nie dekád,“ citovala ho na jar tohto roku agentúra Interfax-Ukrajina.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker však pred dvomi rokmi hovoril úplne inak a odvtedy sa od jeho názoru nič zásadné nezmenilo. "Ukrajina určite nebude schopná stať sa členom únie najbližších 20 až 25 rokov,“ vyhlásil v marci 2016, keď rečnil v Haagu.

Výroky veľvyslancov pôsobiacich v Kyjeve

  • Ruben Madsen (Dánsko): "Ak ukrajinskí podnikatelia chcú robiť so západnými biznismenmi, musia si vyčistiť vlastný obchod, lebo nenájdu nikoho, kto by podstúpil obchodné riziko s nimi. Je to jasná vec, ale ľudia hovoria, že korupcia na Ukrajine by sa nemala odkrývať, lebo to poškodí imidž Ukrajiny, čo znie ako niečo z Mesiaca.“
  • Eduard Hoeks (Holandsko): "Nanešťastie vidíme mladých Ukrajincov odchádzať preč. Odlev mozgov vyvoláva obavy. Koľko ľudí žije na Ukrajine? Nikto nevie. Posledné sčítanie obyvateľstva bolo v roku 2001. Veľa odišlo nielen do Poľska, ale aj do Česka, kde je oficiálne 100-tisíc Ukrajincov, ale neoficiálne oveľa viac. Plat je lepší, podmienky sú lepšie. Vo všeobecnosti život je lepší.“
  • Hugues Mingarelli (Európska únia): „Ukrajina má výnimočné výhody, aby prilákala zahraničné investície. Vysokokvalifi­kovaných ľudí, dlhú tradíciu priemyslu, výnimočnú polohu, veľký trh. Ale priame investície zo zahraničia tu stále nie sú. Investori neprichádzajú z hlavného dôvodu, ktorým je chýbajúci právny štát, čo niektorí nazývajú korupciou.“
  • Guillaume Scheuer (Švajčiarsko): „Robiť biznis nie je ľahká úloha. Niektorým problémom sa nedá vyhnúť, ale niektorým sa dá. Niekedy máte na Ukrajine nadbytočné pravidlá aj byrokraciu, aj korupciu. Korupcia je stále skutočná vec. Počul som príbehy o priamej a nepriamej korupcii. Švajčiarske firmy sa riadia zásadou nulovej korupcie.“

    Zdroje: Interfax-Ukrajina, Kyiv Post, UNIAN, Hromadske

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ukrajina