Kyjev kŕmi Ukrajincov bojujúcich o prežitie súdnou fraškou

"Obhajcovia exprezidenta Viktora Janukovyča opäť znemožnili pokračovať v procese a opustili súdnu sieň," informovala v stredu ukrajinská agentúra UNIAN po trojdňovom pokuse súdu v Obolonskom obvode Kyjeva zaoberať sa kauzou exprezidenta obvineného o. i. z "vlastizrady". Janukovyč je v súčasnosti za hranicami Ukrajiny a odmieta akékoľvek obvinenia, za ktoré mu prokurátor od začiatku navrhuje doživotné väzenie.

02.08.2018 08:00
Ukrajina, Viktor Janukovyč Foto:
Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč na archívnej snímke.
debata (99)

Ako informovali ukrajinské informačné zdroje, obhajcovia odchodom zo sály reagovali na odmietavé stanovisko súdu vypočuť si svedkov obhajoby. Namiesto toho prokurátor začal čítať text obvinenia. Obhajoba následne požiadala monitorovaciu misiu OBSE a OSN o obnovenie systematicky porušovaných ľudských práv a základných slobôd svojho mandanta.

„Súd zablokoval účasť Janukovyča v procese, keď mu zamietol žiadosť prehovoriť v rámci videomosta a rovnako zamietol vypočuť mnohých svedkov obhajoby. Zo strany súdu ide o aktívne torpédovanie úsilia obhajcov,“ konštatuje sa v oficiálnom vyhlásení advokátov ukrajinského exprezidenta.

Proces s Janukovyčom trvá od konca júna 2017 a je súčasťou viacerých obvinení exprezidenta zo strany súčasnej vládnej moci, ktorá sa k politickému, a najmä ekonomickému „korytu“ dostala po štátnom prevrate v roku 2014 odštartovanom udalosťami na kyjevskom Majdane.

Svedectvo exprezidenta Kravčuka

Janukovyčov predchodca, prvý prezident samostatnej Ukrajiny Leonid Kravčuk, pred niekoľkými dňami na adresu Janukovyčovej „vlastizrady“ a jeho „úteku“ do Ruska pre portál Strana povedal: „Tesne pred udalosťami na Majdane mi telefonoval anonym, podľa ktorého sa chystá zavraždenie prezidenta Janukovyča skupinou Ceaušescu, ktorá prezidentovi naplánovala rovnaký koniec ako v prípade rumunského lídra“. V tejto súvislosti sa spomína aj vznik dvoch skupín ukrajinských radikálov. Prvá rátala s ozbrojeným útokom na hlavu štátu a druhá, ak by realizácia plánu zlyhala, plánovala zahádzať Janukovyčovu autokolónu Molotovovými koktailmi a upáliť ho tak zaživa.

O snahe novej vládnej moci v Kyjeve dostať Janukovyča za každú cenu za mreže svedčí aj zverejnené svedectvo pilota vrtuľníka s utekajúcim prezidentom.

„Leteli sme z Charkova do Donecka. Vojenský letecký dispečer žiadal, aby sme sa vrátili. V opačnom prípade nás vraj zostrelia. Bolo zlé počasie a návrat neprichádzal do úvahy, a tak sme leteli ďalej.“ Rovnakým smerom leteli dva stroje. V oficiálnom prezidentskom vrtuľníku sa však viezla ochranka hlavy štátu.

Ukrajinci majú iné starosti

Zatiaľ čo pokračuje súdna fraška s exprezidentom Janukovyčom, väčšina Ukrajincov čelí každodenným problémom spojeným s rastom cien potravín, služieb, komunálnych poplatkov. Najnovšie musia rátať s plánovaným zvýšením ceny za plyn, ktoré tvrdo presadzujú západní veritelia, hlavne MMF. Čoraz častejšie si obyvatelia krajiny nášho východného suseda kladú otázku: dokedy bude trvať trpezlivosť Ukrajincov so súčasnou vládnou mocou? Odpoveď na otázku „prečo Ukrajinci plačú, ale trpia súčasný režim“, sa pokúsil dať najnovšie kyjevský politológ Michail Pogrebinskyj.

Chýbajú skutoční vodcovia

„Niet skutočných ľudových lídrov. Ukrajinci sú nespokojní, ale niet sily, ktorá by zorganizovala nielen protesty v uliciach, ale ani v parlamentnej opozícii. Ak aj sú, tak je ich veľmi málo. Nemá sa kto zastať ľudí,“ konštatoval politológ. Zároveň pripomenul, že podľa najnovších prieskumov existujú dnes na Ukrajine desiatky tisíc Ukrajincov, ktorí sú pripravení postaviť sa kyjevskému režimu na odpor. Na druhej strane je podľa Pogrebinského síce väčšina jeho spoluobčanov za delegovanie väčšej právomoci jednotlivým oblastiam, ale zároveň majú obavy z termínu „federácia“. Výsledkom je, že spomínaná myšlienka sa zatiaľ ocitla v slepej uličke.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #ukrajinská opozícia #ukrajinská kríza