EÚ vyčlenila dodatočných 37,5 milióna eur na pomoc Grécku s utečencami

Európska komisia udelila v stredu v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) dodatočnú finančnú pomoc v hodnote 37,5 milióna eur na zlepšenie podmienok prijímania migrantov v Grécku.

01.08.2018 15:36
utecenci, utecenec, migrant, migranti Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (2)

Grécka vláda dostane 31,1 milióna eur na podporu dočasných služieb ponúkaných migrantom – vrátane zdravotnej starostlivosti, tlmočenia a stravovania – a tiež na zlepšenie infraštruktúry prijímacieho a identifikačného strediska v dedine Fylakio v administratívnej oblasti Evros na severe Grécka. Z tejto sumy sa pokryje aj vytvorenie dodatočných ubytovacích priestorov v už existujúcich a novovytvorených prijímacích strediskách na pevninskom Grécku.

Zvyšných 6,4 milióna eur bolo udelených Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM) na zlepšenie podmienok prijímania a poskytovanie podpory pre vybrané centrá na pevnine.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos v tejto súvislosti zdôraznil, že exekutíva EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby podporila všetky členské štáty, ktoré čelia migračným tlakom. „Migrácia je európska výzva a potrebujeme európske riešenie, pri ktorom nijaký členský štát nezostane sám. Grécko je krajinou prvej línie od roku 2015 a hoci sa situácia od dohody EÚ s Tureckom výrazne zlepšila, aj naďalej pomáhame tejto krajine s problémami, ktorým čelí. Politická, operatívna a finančná podpora pre Grécko zostáva hmatateľná a kontinuálna,“ opísal situáciu komisár.

Dodatočné financovanie navýši doterajších viac ako 1,6 miliardy eur, ktoré Európska komisia od roku 2015 udelila Grécku na riešenie migračných problémov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #utečenci